Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.09.2017 12:48

V Devínskej Novej Vsi sčítavali migrujúce netopiere


Raniak hrdzavý (lat. Nyctalus noctula).


Na Slovensku sa po prvý raz uskutočnilo sčítanie raniakov hrdzavých, netopierov, ktoré v septembri podobne ako sťahovavé vtáky migrujú cez naše územie. Miestom sčítania bolo v sobotu (9.9.) večer okolie Cyklomostu slobody v Devínskej Novej Vsi.


"Približne 40 účastníkov akcie tu okrem raniakov pozorovalo ďalšie tri  druhy netopierov," informoval koordinátor projektu Michal Noga. "Metóda sčítania bola jednoduchá – počas päťminútových intervalov sme zaznamenávali maximálny počet súčasne pozorovaných raniakov na oblohe nad našimi hlavami," priblížil o dianí na akcii, ktorou sa Slovensko pridalo k podobným aktivitám s dlhšou tradíciou v Rakúsku či Slovinsku.       

Podľa Vladimíra Nemčeka z občianskeho združenia Saola – ochrana prírody pripravujú aktivisti s podporou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a Nadáciou EPH v najbližších týždňoch úpravu zimoviska netopierov, chystajú sa pre ne tiež vyrobiť búdky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2020
Na Železnej studničke narátali ochranári 18 netopierov
Na Železnej studničke v Bratislave narátali ochranári 18 netopierov. Tohtoročná zima sa odzrkadlila na rodovom aj druhovom zložení netopierov. Uviedol to Michal Noga z mimovládnej organizácie Saola - ochrana prírody.
viac
18.02.2021
Mestské časti pripravujú kampane pre motiváciu ľudí sčítať sa
Sčítanie obyvateľov je jedinečnou príležitosťou vniesť poriadok a spravodlivosť do systému prerozdeľovania finančných zdrojov pre samosprávy. Zhodujú sa na tom bratislavské mestské časti.
viac
22.12.2021
Bratislava je nespokojná so sčítaním obyvateľov, žiada ŠÚ o vysvetlenie
Mesto Bratislava a bratislavské mestské časti nie sú spokojné s prvými zverejnenými údajmi z tohtoročného sčítania obyvateľov. Bratislavské samosprávy tvrdia, že im Štatistický úrad (ŠÚ) SR priznal o zhruba 20 000 obyvateľov menej, ako evidujú.
viac
14.01.2022
Na Slovensko migruje počas teplejších zím zo severu menej vtákov
Zostávajú zimovať na severe Európy, kde nedochádza k zamŕzaniu vodných plôch vplyvom zmien klímy. Takéto zistenia majú ornitológovia vďaka medzinárodne koordinovanému sčítaniu zimujúceho vodného vtáctva. Informovala o tom organizácia Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %