Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.12.2018 10:35

V Dohňanoch sprístupnili zrekonštruovanú hasičskú stanicu


Ilustračná snímka


Obec Dohňany má až tri dobrovoľné hasičské zbory. Dva z nich využívajú vynovený stánok.


Obcou Dohňany sa popoludní niesol zvuk poplašnej sirény. Výnimočne prinášal dobré správy. Dobrovoľným hasičom totiž odovzdali do užívania vynovenú hasičskú stanicu. „Budova prešla komplexnou rekonštrukciou. Okrem vnútorných rozvodov, strechy a krytiny sa zrekonštruovalo aj sociálne zázemie, budova sa napojila na vodovod aj splaškovú kanalizáciu, kompletne sa zateplila. Na veži je nainštalovaná nová moderná siréna, ktorá sa dá ovládať aj cez mobilný telefón,“ vysvetlil starosta obce Dohňany Milan Panáček. Hasičská stanica v Dohňanoch bola zrekonštruovaná z pridelených finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu prostredníctvom Ministerstva vnútra SR vo výške 30 tisíc eur a z obecnej spoluúčasti vo výške takmer 66 tis. eur. „Tento rok sme zrekonštruovali aj požiarnu zbrojnicu v obecnej časti Zbora. Rekonštrukcia bola menšieho rozsahu, náklady dosiahli približne 40 tis. eur,“ dodal starosta. Zároveň si zaželal, aby boli zrekonštruované hasičské stánky novým impulzom pre hasičské zbory a ich jednotlivých členov.

Zásadné zmeny zbrojnica podstúpila po 50 rokoch. Udialo sa tak v roku, keď si dohnianski dobrovoľní hasiči pripomínali 95. výročie svojho vzniku. „Naša stanica je krásne zrekonštruovaná. Máme tak lepšie zázemie pre družstvo, pribudla nám nová šatňa aj sociálne zariadenia. V hornom poschodí máme miestnosť na školenia aj s kuchyňou, ktoré budeme pravidelne využívať,“ tešil sa predseda DHZ Dohňany Peter Galda. Zároveň informoval, že družstvo má v súčasnosti 56 členov, z toho 12 žien a 16 detí.  Spolupráca s obcou je podľa neho na vynikajúcej úrovni. Pokiaľ ide o techniku, hasiči disponujú zásahovým vozidlom Iveco daily, protipovodňovým vozíkom a viacerými čerpadlami či motorovou pílou.

Dobrovoľní hasiči sú podľa župana Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku s obcou zžití. „Nikdy nevieme vopred povedať, kedy budeme potrebovať ich pomoc. Myslím si, že aj rekonštrukcia týchto priestorov, nákup novej techniky či výstroja pomôže v prípade požiaru či iných zásahov, aby boli dobrovoľní hasiči dostatočne pripravení. Veľmi si preto vážim podporu zo strany štátu,“ uviedol vo svojom príhovore predseda TSK, ktorý nezabudol poďakovať za prácu a snahu ani samotným členom DHZ. „Sú to dobrí ľudia, nech sa im darí,“ dodal na záver župan, ktorý spolu so starostom obce novú budovu symbolicky pokrstil i uviedol do užívania.

 

Autor: (vr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2016
Čermeľ ožije svetlami, parou a hudbou
Noc svetiel na detskej železnici v Košiciach už tradične v prvú októbrovú sobotu (1.10.) ponúkne mimoriadne nočné jazdy a zaujímavý program.
viac
03.07.2017
Dobrovoľní hasiči už majú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra
Dobrovoľné hasičské zbory už majú možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Tú im dáva novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu, ktorá je účinná od soboty 1. júla 2017.
viac
06.09.2017
Vo vrakunskom Pentagone už stojí dočasná policajná stanica
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v utorok (5. 9.) odovzdal mestskej polícii do užívania dočasnú policajnú stanicu na Stavbárskej ulici v blízkosti objektu zvanom Pentagon.
viac
05.08.2019
Žabky z Nosíc chcú byť na Ďurďovskom výstreku opäť na stupňoch víťazov
Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v púchovskej mestskej časti Nosice má už takmer storočnú tradíciu. V novodobej histórii ho najmä vďaka výsledkom v hasičskom športe preslávili tamojšie hasičky, po roku 2008 sa začali na hasičských súťažiach presadzovať aj muži.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %