Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.07.2016 02:36

V Domici sa môžu návštevníci previezť po jaskynných vodách


Prehliadkovú plavbu je možné absolvovať počas každého vstupu do jaskyne.


Jaskyňa Domica ponúka návštevníkom prehliadkovú plavbu po jaskynnej riečke. Obnovili ju po dvoch rokoch. Pre nedostatok vody ju nemohli realizovať.


Jaskyňa Domica, ktorá sa nachádza v obci Kečovo neďaleko Rožňavy, je podľa jej správcu jednou z najdlhších jaskýň v Slovenskom krase. Je dlhá 5358 m a od roku 1932 je pre verejnosť sprístupnený okruh dlhý 1315. Domicu objavil 3. októbra 1926 Ján Majko.      

"Je známa predovšetkým tým, že je to jaskyňa pravekého človeka, to znamená, že sa radí aj medzi významné archeologické náleziská," uviedol správca jaskyne Ottó Lörincz.      

Návštevníkom ponúkajú i plavbu po jaskynnej riečke. "Úsek plavby je pridaný k bežnému prehliadkovému okruhu. Dva roky bolo relatívne suché obdobie, preto to nebolo možné realizovať," spresnil Lörincz.      

Podľa jeho slov je jaskyňa Domica bohatá na kvapľovú výzdobu. "Vyznačuje sa relatívne, by som povedal raritnými útvarmi, medzi ktoré sa radia predovšetkým štíty, bubny, pagodovité stalagmity, palicovité stalagmity a iné," vysvetlil správca.      

Okrem jaskynných útvarov, ktoré môžu ľudia vidieť, sú v Domici aj rôzne živočíchy. Tie menšie, ako napríklad mnohonožky či chvostoskoky, sú podľa Lörincza voľným okom neviditeľné. Pozornosť návštevníkov pútajú najmä netopiere.       

"Sme najväčším zimoviskom podkovára južného. U nás prezimuje približne 2000 jedincov ročne. Objavujú sa na konci jesenného obdobia. Celú zimu prespia, hybernujú v jaskynných priestoroch. Okrem spomínaného podkovára južného tu bolo identifikovaných ešte ďalších 15 druhov netopierov," priblížil správca jaskyne.      

Prehliadkovú plavbu je možné absolvovať počas každého vstupu do jaskyne, ktorých je osem a viac denne. "Predpokladáme, že ešte približne dva týždne to potrvá a potom riečka, po ktorej to robíme, vyschne," dodal Lörincz.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2017
Jaskyňa Domica je sprístupnená pre verejnosť
Jaskyňa Domica v okrese Rožňava v stredu (1. 2.) ako prvá zo šiestich jaskýň v Košickom kraji otvorila svoje brány pre verejnosť.
viac
17.06.2020
Po Sĺňave opäť premáva vyhliadková loď
Vyhliadkové plavby po rieke Váh a priehradnom jazere Sĺňava, ktoré patria k atrakciám Piešťan, obnovili počas uplynulého víkendu.
viac
01.10.2021
Od sprístupnenia Jasovskej jaskyne uplynulo 175 rokov
V poradí 175. výročie sprístupnenia Jasovskej jaskyne verejnosti si v stredu (29. 9.) pripomenula Správa slovenských jaskýň Štátnej ochrany prírody (SSJ ŠOP) SR. Patrí medzi prvú klasicky sprístupnenú jaskyňu na Slovensku.
viac
17.05.2023
V Domici je po rokoch opäť možná podzemná plavba po riečke Styx
V jaskyni Domica v okrese Rožňava je po rokoch opäť možná podzemná plavba po riečke Styx. Prevádzke plavby dopomohli priaznivé prírodné pomery a charakter počasia. Uviedol to správca jaskyne Ottó Lörincz.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %