Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.05.2017 08:00

V Dúbravke sa musí stavať, apeluje ministerstvo dopravy


Dúbravka. Snímka zdroj: (mapio.net).


Ministerstvo dopravy a výstavby SR opätovne verejne apeluje na to, aby výstavba náhradných nájomných bytov v Dúbravke pokračovala.


Záujem ministerstva na výstavbe týchto bytov spoločne deklarovali primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal so štátnym tajomníkom ministerstva dopravy Petrom Ďurčekom na spoločnom aprílovom rokovaní. Opätovne pritom vyzvali mestskú časť, aby nebránila mestu pri plnení zákonnej povinnosti. S výstavbou totiž samotná mestská časť súhlasila a prieťahy pri výstavbe spôsobujú mestu finančné straty a samotné riešenie problematiky sa len odďaľuje.

„Tento stav je absurdný a obavám sa, že sú to len politické hry, ktoré odmietam akceptovať pri riešení tak zložitej problematiky týkajúcej sa viac ako 500 rodín,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Mesto v tomto prípade nemá na výber a svoju zákonnú povinnosť si jednoducho musí splniť. V celej Dúbravke sa stavia a v žiadnom inom prípade výstavby nie je taký odpor, ako Pri kríži, ktorý je mestským projektom,“ dodal primátor. Samotná výstavba bytových náhrad je pritom v súlade s právoplatným stavebným povolením vydaným mestskou časťou, ktoré odsúhlasil aj sám starosta mestskej časti Martin Zaťovič. Vlna nevôle, ktorá sa začala šíriť proti výstavbe náhradných nájomných bytov, je podporená aj samotnou mestskou časťou, ktorá sa všemožne snaží túto výstavbu zastaviť.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR aj preto už po druhýkrát vyzvalo mestskú časť, aby nebránila mestu v plnení zákonnej povinnosti, pretože len odďaľuje riešenie problematiky a mestu vznikajú nemalé finančné straty. Ministerstvo ešte v marci tohto roka uviedlo, že ide o nešťastné politizovanie odbornej záležitosti, ktoré je naviac podľa štátneho tajomníka Petra Ďurčeka aj v rozpore s existujúcim právnym stavom. To opätovne spomenul na stretnutí s vedením mesta počas posledných rokovaní v apríli, pričom uviedol, že vyhrotená situácia núti ministerstvo k prehodnoteniu existujúceho právneho stavu.

O aktuálnom stave riešenia problematiky náhradných nájomných bytov rokoval minulý týždeň so štátnym tajomníkom Petrom Ďurčekom aj riaditeľ magistrátu Martin Maruška spolu s poslancami mestského zastupiteľstva. Cieľom rokovania bolo najmä riešenie zabezpečenia bytových náhrad a to nielen formou výstavby, ale aj kúpy.

Hlavné mesto predložilo mestským poslancom na stredajšom zasadnutí (26. apríla) metodiku vyplácania kompenzácie pre vlastníkov reštituovaných bytov. „Prekvapuje ma rozhodnutie poslancov mestského zastupiteľstva, ktorí túto metodiku neschválili. To totiž opätovne len komplikuje procesy a odďaľuje finančnú kompenzáciu pre reštituentov, ktorí na to majú zákonný nárok,“ uviedol primátor. Hlavné mesto má totiž zákonnú povinnosť od 1. 1. 2017 vyplácať kompenzáciu medzi regulovaným a trhovým nájomným pre vlastníkov reštituovaných bytov do doby pridelenia bytovej náhrady. Mesto preto s cieľom efektívneho a spravodlivého vyplácania vypracovalo metodiku, na základe ktorej malo v pláne postupovať. Vzhľadom však k jej neschváleniu, bude mesto musieť situáciu prehodnotiť a nájsť riešenie.

 

Mýty a fakty o Dúbravke

1. Mýtus: Mesto zrušilo nelegálne parkovisko, bude problém s parkovaním!

Fakt: Mesto nič neruší. Na mieste vybuduje nové legálne parkovisko s kapacitou 181 parkovacích miest: 85 bude k bytovému domu, ďalších 96 miest vybuduje mesto pre všetkých obyvateľov dotknutej oblasti. Na túto investíciu mestské zastupiteľstvo vyčlenilo sumu vo výške 400 tisíc EUR.

2. Mýtus: Mesto zničilo stromy, nebude zeleň!

Fakt: Súčasťou projektu je park, na ktorý mestské zastupiteľstvo vyčlenilo 200 tisíc EUR. Nebude to žiadna náletová zeleň ako v doteraz, ale riadny park so skutočnými stromami.

3. Mýtus: Výrub stromov na mieste bol nelegálny!

Fakt: Mesto má právoplatné výrubové povolenie, pričom postupuje podľa princípu “za každý vyrúbaný strom 2 nové”.

4. Mýtus: Obyvatelia počas stavby nebudú mať kde parkovať!

Fakt: Od začiatku výstavby mesto umožňuje dočasné parkovanie až 40 vozidlám. Zároveň mesto pripravilo návrh na dočasné parkovanie pre ďalších 70 vozidiel počas trvania výstavby, čaká sa len na schválenie stavebným úradom mestskej časti Dúbravka.

5. Mýtus: Byty netreba stavať, bytov je v Bratislave dosť, veď sa dajú kúpiť!

Fakt: Také byty, ktoré by vyhovovali požiadavkám platného zákona, zatiaľ v Bratislave nestoja.

6. Mýtus: Na vine je primátor, to on nariadil výstavbu!

Fakt: Výstavba prebieha na základe povinnosti, ktorú mestu ukladá zákon 260/2011 Z.z. Bola pripravená so súhlasom mestského zastupiteľstva.

7. Mýtus: Mestská časť Dúbravka s výstavbou nesúhlasí, je proti!

Fakt: Stavebné povolenie v januári 2014 ako aj Zmenu stavby pred dokončením vydala mestská časť Dúbravka.

8. Mýtus: Prídu sem bývať rôzni sociálne odkázaní ľudia - to môže priniesť problémy!

Fakt: Do Dúbravky sa neprenášajú žiadne sociálne problémy. Mesto stavia náhradné nájomné bývanie pre ľudí, ktorým musí podľa zákona poskytnúť náhradu za bývanie v reštituovaných bytoch. Byty bude možné využívať aj na štandardné nájomné bývanie. V oboch prípadoch ide o stavbu vo verejnom záujme.

9. Mýtus: Toto sa nikdy neskončí, bude to nekonečný projekt!

Fakt: Ukončenie projektu je naplánované na rok 2018. Mesto na prípravu a realizáciu projektu vynaložilo od roku 2013 viac než 200 tisíc EUR. Výstavba sa realizuje aj prostredníctvom štátnej dotácie na tento účel vo výške takmer 4 mil. EUR.

10. Mýtus: Projekt bude stáť na mieste bývalej kafilérie - bohvie čo vykopú a zamoria nás!

Fakt: Toto tvrdenie je nepravdivé. Mesto posudzovalo dopady existencie skládky v rámci projektovania a následne v procese stavebného povoľovania. K stavbe vydal OÚ Dúbravka, odbor starostlivosti o životné prostredie, kladné stanovisko z hľadiska odpadového hospodárstva. Obyvateľom dotknutej oblasti teda vôbec nič nehrozí - navyše, nijaké podzemné podlažia sa v projekte nebudujú.

 

Autor: (Katarína KOHÚTIKOVÁ, hmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Karlova Ves nesúhlasí s vytypovanými lokalitami pre náhradné byty
Bratislavská Karlova Ves nesúhlasí s vytypovanými lokalitami v mestskej časti, kde by sa mohli postaviť náhradné nájomné byty. Podľa karloveskej starostky Dany Čahojovej ide o lokality na Nábělkovej, Hlaváčikovej ulici a na ulici J. Stanislava.
viac
20.01.2017
Hlavné mesto začína stavať prvé náhradné nájomné byty
Hlavné mesto SR Bratislava už v najbližších dňoch začne s výstavbou náhradných nájomných bytov pre nájomcov z reštituovaných bytov. Prvých 68 bytových náhrad sa bude stavať v lokalite Pri kríži v mestskej časti Dúbravka.
viac
12.04.2017
Stanovisko hlavného mesta k výstavbe bytových náhrad Pri kríži
Primátor berie na vedomie hlasovanie poslancov, pri svojom rozhodovaní však musí postupovať tak, aby konal v záujme všetkých obyvateľov Bratislavy a zároveň tak, aby prijaté uznesenia neboli v rozpore so zákonom  či v rozpore s efektívnym a hospodárnym nakladaním s majetkom mesta.
viac
08.02.2022
Vyhlásili súťaž na výstavbu nájomných bytov na Muchovom námestí
Na Muchovom námestí v bratislavskej Petržalke má pribudnúť 103 mestských nájomných bytov. Na ich výstavbu vyhlásila spoločnosť Metro Bratislava, kde je väčšinovým akcionárom hlavné mesto, tender za 8,8 milióna eur bez DPH. Ponuky by sa mali otvárať 4. marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %