Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.07.2018 03:00

V Ďurkove stavajú novú nájomnú bytovku, záujem o byty je veľký


Nový nájomný bytový dom v Ďurkove. Snímka: TASR


Obec Ďurkov (okres Košice-okolie) stavia pre veľký záujem nový nájomný bytový dom. Bytovka blízko hlavnej križovatky na dolnom konci obce bude mať spolu 11 jeden-, dvoj- a trojizbových bytov. Slúžiť má najmä pre mladé rodiny, ale aj seniorov.


Výstavba začala koncom minulého roka, ukončená by mala byť do konca tohto roka.       

"Dôvod je, aby nám z obce neodchádzali mladé rodiny. Mnohí mladí si začínajú stavať domy, ale na to prechodné obdobie im poslúži nájomný byt. Takisto je to pre niektorých starších ľudí, ktorí ostali sami a takéto bývanie by pre nich bolo vhodné," uviedol pre TASR starosta Ďurkova Ondrej Valik.       

Už pri žiadosti o úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) bolo podľa starostu predbežne zhruba 17 záujemcov o byty a záujem odvtedy výrazne stúpol. Oficiálne bude obec ešte prijímať žiadosti o pridelenie bytov podľa stanovených podmienok.       

"Chceli by sme tú bytovku dokončiť a skolaudovať určite do Vianoc. Mnoho záujemcov bude sklamaných, lebo nevieme vyhovieť každému, tých žiadostí bude možno aj 30. Je to ďalšia výzva do budúcna, že tá bytová výstavba by sa mala uberať aj v obciach takýmto spôsobom. Neboli sme na to v minulosti zvyknutí, lebo každý mal rodinný dom a svoje zázemie, ale ukazuje sa v podstate nevyhnutnosť stavať ako sociálne, tak aj nájomné byty," povedal Valik.       

Náklady na výstavbu nájomných bytov sú zhruba 570.000 eur, z toho dotácia od ministerstva dopravy a výstavby tvorí 200.000 eur, zvyšok ide z úveru od ŠFRB. Súvisiaca technická vybavenosť vychádza na zhruba 35.000 eur, polovica je hradená z ministerskej dotácie.       

Obec v minulých rokoch postavila v rómskej časti nájomný dom so šiestimi bytmi a ďalších osem sociálnych bytov nižšieho štandardu. Ďurkov má v súčasnosti 1860 obyvateľov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.08.2019
Mesto neplánuje výstavbu nájomných bytov na Severnej ulici
Mesto Banská Bystrica neplánuje výstavbu nových nájomných bytov na Severnej ulici, reagovala v stredu hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Mojžišová na informácie, ktoré sa v posledných dňoch objavili v médiách a šíria na sociálnych sieťach.
viac
14.08.2020
Obec Lehnice odovzdá 19 nových nájomných bytov
Obec Lehnice odovzdá už čoskoro 19 nových nájomných bytov ich obyvateľom. V priebehu dvoch desaťročí zaobstarala dovedna už deväť bytových domov pre nájomné bývanie, v nich bolo doteraz 140 bytových jednotiek.
viac
20.08.2020
V Leviči pribudne 48 nových nájomných bytov
V meste Levoča na Ulici Jána Francisciho postavia dva bytové domy, v ktorých sa bude nachádzať 48 nájomných bytov. Uviedla to Lucia Babejová z útvaru hlavného kontrolóra Mestského úradu v Levoči.
viac
18.01.2021
V Prievoze vznikne komunitné nájomné bývanie pre seniorov
V bratislavskom Prievoze na Parkovej ulici vznikne komunitné nájomné bývanie pre seniorov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %