Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.05.2019 01:50

V Európe je ohrozených až 40 percent včiel a 30 percent motýľov


Ilustračná snímka. Zdroj: istock


Svetový deň včiel (20. máj) a Medzinárodný deň biodiverzity (22. máj) si ministerstvo životného prostredia pripomenulo v jednom z obchodných reťazcov. Symbolicky pri prázdnom regáli. Práve tak chcelo poukázať na význam opeľovačov pre produkciu potravín.


Ak nebudú opeľovače, nebude potrava a potom ani život. Dnes sa o tom mohli presvedčiť zákazníci jedného z najväčších hypermarketov v Bratislave. Práve v lamačskom Tescu ministerstvo životného prostredia ukázalo, ako by vyzerala ponuka, ak by včely a motýle vymizli. Na zákazníkov tak čakal pohľad na prázdne regály.

„Populácia včiel a motýľov, ktoré patria ku kľúčovým opeľovačom, je ohrozená. Konkrétne je v Európe ohrozených až 40 % včiel a 30 % motýľov. A Slovensko nie je výnimkou. Na druhej strane takmer až 75 % plodín závisí práve na opeľovačoch. Tam, kde klesá populácia opeľovačov, plodiny dosahujú menší rast a vykazujú horšiu stabilitu,“uviedol László Sólymos.

„Žiadny zodpovedný obchodník sa nehrdí prázdnymi regálmi. No v tomto prípade sme urobili výnimku. Keďže opeľovače významne prispievajú k udržaniu ekologickej rovnováhy, a teda aj k dostupnosti kvalitných potravín a k zdraviu obyvateľstva, rozhodli sme sa podporiť iniciatívu ministerstva životného prostredia a ukázať aj našim zákazníkom ich význam v prírode. Raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť. Preto sme sa v jednom z našich najväčších hypermarketov v Bratislave rozhodli symbolicky ilustrovať situáciu, ako by vyzeral obchod a ponuka pre zákazníkov, keby vymizli včely, motýle a iné opeľovače,“ podotkol Martin Kuruc, výkonný riaditeľ spoločnosti Tesco Stores SR.

Opeľovače sú neoddeliteľnou súčasťou zdravých ekosystémov, majú významnú úlohu pre udržateľné poľnohospodárstvo a výrobu potravín. Bez práce opeľovačov by na pultoch chýbalo ovocie, zelenina, koreniny, oleje, ovocné šťavy, džúsy, kakao, všetky výrobky s cukrom, kvalitné mäso, mak, káva, čaj, horčica, víno, pivo, medové produkty, oblečenie z bavlny či výrobky z kaučuku.

Voľne žijúce a domestikované opeľovače zároveň prispievajú aj k ochrane biodiverzity, teda prírodnej rozmanitosti. Tým významne pomáhajú k zdravému životnému prostrediu a k zdraviu obyvateľstva.

Ministerstvo životného prostredia za posledné tri roky urobilo viacero legislatívnych a nelegislatívnych krokov k ochrane včiel a motýľov na Slovensku. Ochranu opeľovačov rezort zakotvil do Envirostratégie 2030, ktorú vo februári schválila vláda. Nedávno tiež parlament schválil legislatívu o inváznych druhoch, ktorá chráni aj pôvodných opeľovačov na Slovensku. A finišuje práce aj na novele zákona o ochrane prírody a krajiny. Zároveň je vyhlásená výzva z operačného programu Kvalita životného prostredia za 22 miliónov eur. O podporu sa môžu uchádzať aj projekty venujúce sa zachovaniu biodiverzity, projekty budovania zelenej infraštruktúry vrátane kvitnúcich medonosných lúk a pásov.

Autor: (mžp-sh)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2017
Petíciu Za živé rieky odovzdali envirorezortu
Legislatívne zmeny, prepracovanie strategických dokumentov týkajúcich sa ochrany vôd či obmedzenie výstavby elektrární na riekach požaduje od envirorezortu, vlády a parlamentu petičná akcia "Za živé rieky a čistú vodu".
viac
21.05.2020
J. Budaj chce, aby bola včela chráneným druhom živočícha
Minister životného prostredia Ján Budaj chce, aby bola včela chráneným druhom živočícha. Taktiež chce spolu s ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským obmedziť chemické postreky, ktoré poškodzujú včely.
viac
08.01.2021
Na ochranu opeľovačov navrhuje MŽP časové obmedzenie plošného práškovania
Envirorezort navrhuje časové obmedzenie plošného práškovania polí. Zmenšiť by sa mohli aj plochy s rovnakým osevom.
viac
04.03.2021
MŽP chce zmenou zákona zabrániť devastácii chránených území
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripravilo legislatívnu úpravu, ktorou chce zabrániť devastácii chránených území, nastaviť jasné pravidlá v národných parkoch, umožniť návrat farmárčenia a podporiť mäkký turizmus.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %