Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.02.2019 10:55

V Handlovej pripravujú nový systém prideľovania bytov


Bytovka na Železničiarskej ulici v Handlovej. Snímka: archív MsÚ


Od začiatku tohto roka sa pripravujú v zmeny, ktorých cieľom je stanoviť transparentné kritériá prideľovania mestských bytov. Zmeny sa uskutočnia po schválení mestským zastupiteľstvom v prvom štvrťroku 2019.


Podľa slov primátorky mesta Handlová Silvie Grúberovej: „Je potrebné zaviesť prehľadnejšie pravidlá, jasný systém a transparentný poradovník žiadateľov o mestské byty. Túto tému v súčasnosti riešia, posudzujú a pripomienkujú viacerí naši odborní zamestnanci. Výsledkom bude nová tzv. bytová rada s jasnými kompetenciami v oblasti bytovej politiky mesta. Poradovníky budú zverejňované aj online. Ak kedysi platilo, že bytové stránky prijímal zástupca primátora, dnes to už neplatí. Od januára ich prijíma počas stránkových dní Mestský bytový podnik Handlová, s. r. o. Aktuálne pracujeme na tom, aby všetky potrebné podklady boli predložené na mestské zastupiteľstvo vo februári tohto roka.“

Transformácia systému prideľovania bytov a hospodárenie s bytovým fondom vo vlastníctve mesta Handlová, ktorý má na základe nájomnej zmluvy v správe Mestský bytový podnik Handlová, s. r. o. spočíva v niekoľkých zmenách. Prvou je kreovanie tzv. bytovej rady mesta Handlová a jej rokovacieho poriadku, ktorá bude iniciatívnym, poradným a kontrolným orgánom primátorky mesta v bytovej oblasti v zmysle občianskeho zákonníka. Jej členov aj rokovací poriadok bude predmetom schvaľovania mestského zastupiteľstva, v zmysle §10 od. 2 zákona č. 369/1990 o obecnom zriadení. Ďalšími krokmi sú príprava dvoch nových Všeobecne záväzných nariadení mesta k tejto problematike a aktualizácia zásad prideľovania bytov vo vlastníctve mesta Handlová.

„Mesto Handlová sa v roku 2018 umiestnilo na 70. mieste v rebríčku transparentnosti miest Slovenska. V oblastiach Predaj a prenájom mestského majetku a Byty a sociálne zariadenia sme doteraz značne zaostávali za slovenským priemerom,“ ozrejmil potrebu zmeny zástupca primátorky Radoslav Iždinský.

Prvým výsledkom nového systému prideľovania bytov budú samostatne vedené poradovníky pre žiadateľov o nájomné byty, byty na účel sociálneho bývania (Dimitrovova, Mostná, Železničiarska, Ligetská). Samostatný  poradovník bude vytvorený pre žiadateľov o nájomné byty zo starej výstavby (Údernícka ul., Banícka kolónia). V osobitnom režime sa budú prideľovať byty osobitného určenia v tzv. DOS na Ul. 29. augusta, Partizánskej ul. a Ul. SNP.

 

Autor: Jana PAULÍNYOVÁ, komunikačné odd., MsÚ Handlová


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2018
Najstaršia obyvateľka Handlovej oslávila 104. narodeniny
Najstaršia obyvateľka Handlovej Žofia Martišová, ktorej v meste nepovedia inak ako naša teta Žofka, sa dožíva 104 rokov. V piatok jej do miestneho seniorcentra, kde býva, prišla k narodeninám zablahoželať rodina, priatelia i známi.
viac
15.03.2019
Výrub stromov v okolí Handlovej končí. Prinášame odpovede od správcu lesov
O pracovné stretnutie požiadalo mesto z dôvodu viacerých otázok obyvateľov, ktorých zaujímalo, kde miznú stromy z okolitých handlovských kopcov.
viac
08.08.2019
Informačný systém DCOM budú môcť využiť aj mestá
Elektronické služby, jednoduchšie vybavovanie podaní a integrácie na viaceré informačné systémy verejnej správy. To všetko bude vďaka novému projektu pod hlavičkou DCOM prístupné aj pre mestá. A to bez nutnosti meniť svoj aktuálny informačný systém.
viac
16.02.2021
Nový mestský informačný systém by mali realizovať už tento rok
V Liptovskom Mikuláši by v tomto roku mali začať s realizáciou nového mestského navigačno-informačného systému.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %