Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.08.2017 12:55

V Handlovej si opäť pripomenú Deň bielych ruží


Pozvánka.


10. august je zapísaný v slovenskom kalendári ako pamätný deň - Deň obetí banských nešťastí Slovenskej republiky. Tento pamätný deň reaguje najmä na banícku tragédiu, ktorá sa udiala 10. augusta 2009 v bani Handlová.


Pri výkone svojho povolania zahynulo 20 baníkov a záchranárov. Zastavte sa v baníckej Handlovej alebo v ktoromkoľvek baníckom meste na Slovensku a položte bielu ružu k pamätníkom.

Deň bielych ruží si budú v Handlovej pripomínať vo štvrtok 10. augusta 2017 pri pamätníku baníkom na Ul. 29. augusta. Handlová sa stáva nositeľkou myšlienky tohto pamätného dňa, ktorý je výnimočným v kolorite spoločenského života, odlišným od ostatných pamätných dní Slovenskej republiky v meste. Handlová je spätá s baníctvom od roku 1909, je „matkou“ všetkých uhoľných baní na Slovensku. Preto keď NR SR schválila 10. august ako Deň obetí banských nešťastí, z historického hľadiska si takýto pamätný deň zaslúži byť odlišným práve v tomto meste.

 

Mesto Handlová chce zanechať odkaz pre všetkých, aj okoloidúcich

Pristavte sa vo štvrtok 10. augusta 2017 pri Pamätníku baníkov na Ul. 29. augusta v Handlovej, ktorý si ľudia spontánne vybrali v roku 2009 ako miesto piety a spomienky. Položením bielej ruže vzdáte úctu baníkom aj z iných miest, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania v baniach na celom Slovensku. Pamätník je prístupný z hlavnej cesty I/9 v Handlovej a je možné pristavenie aj pre motorizovanú verejnosť.

 

Tradičný program Dňa bielych ruží v Handlovej

Na Kostole sv. Kataríny sa o 9:30 hod. rozozvučia na 5 minút zvony, ako spomienka na posledné spojenie s baníkmi v podzemí z 10. augusta 2009. Počas celého dňa môžu pozostalí, verejnosť, delegácie, položiť k pamätníku bielu ružu. Večer o 18. hodine sa bude konať stretnutie pri pamätníku za účasti rodinných príslušníkov baníkov, vedenia mesta a ďalších delegácií, za účasti členov Handlovského baníckeho spolku a verejnosti. (Očakáva sa účasť predstaviteľov NR SR resp. vlády SR)

 

Za symbol tohto dňa boli v Handlovej vybrané biele ruže

Biela ako farba nevinnosti, zelené lístky - farba nádeje, že sa takáto tragédia už nikdy nestane. Pamätník baníkom na Ul. 29. augusta v Handlovej bude preto jeden deň v roku ovenčený bielymi ružami. Rok po tragédii (2010) bola osadená pri pamätníku pamätná tabuľa, ktorú vytvoril Handlovčan - akademický maliar Rudolf Cigánik. V roku 2011 sme si po prvýkrát v histórii Slovenska pripomenuli Deň obetí banských nešťastí SR. V tento pamätný deň si Slovensko pripomína viac ako 470 obetí banských nešťastí, ktoré sa stali v baniach v regióne hornej Nitry a viac ako 300 doteraz historicky zmapovaných banských tragédií, ktoré sa udiali v baniach ťažiacich kovy na slovenskom území.

 

 

 

Autor: (Jana PAULÍNYOVÁ, MsÚ Handlová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2020
V meste si Dňom bielych ruží pripomínajú obete banských tragédií
Životy 20 baníkov a banských záchranárov si vyžiadal 10. augusta 2009 výbuch v handlovskej bani.
viac
05.08.2021
Spomienka na baníkov - Deň bielych ruží v Handlovej
10. august je zapísaný v slovenskom kalendári ako pamätný deň - Deň obetí banských nešťastí Slovenskej republiky. Tento pamätný deň reaguje najmä na banícku tragédiu, ktorá sa udiala v pondelok 10. 8. 2009 v bani Handlová.
viac
06.08.2022
Handlová: Obete banských nešťastí pripomenie Deň bielych ruží
Verejnosť bude v Handlovej 10. augusta spomínať na obete banských nešťastí. Deň bielych ruží reaguje na najväčšiu tragédiu v histórii baníctva na Slovensku, keď pri výbuchu v handlovskej bani 10. augusta 2009 zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov.
viac
07.08.2023
Dňom bielych ruží si v meste pripomenú obete banských nešťastí
Verejnosť bude v Handlovej 10. augusta spomínať na obete banských nešťastí. Deň bielych ruží reaguje na najväčšiu tragédiu v histórii baníctva na Slovensku, keď pri výbuchu v handlovskej bani 10. augusta 2009 zahynulo deväť baníkov a 11 banských záchranárov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %