Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.07.2019 08:05

V Handlovej založili prvý kompost, radnica ho plánuje vrátiť obyvateľom


Ilustračná snímka (TASR/František Iván)


Približne do dvoch rokov budú môcť Handlovčania využiť prvý kompost, ktorý v tomto období založila mestská odpadová spoločnosť v novej miestnej kompostárni. Samospráva súčasne naďalej zabezpečuje distribúciu odpadových nádob na biologicky rozložiteľný odpad pre ďalších záujemcov o kompostovanie.


"Tento rok prechádza mesto Handlová v prípade projektu kompostárne do implementačnej fázy. Počas mája sme zabezpečili distribúciu všetkých nádob pre obyvateľov mesta. V rámci prvej fázy sa rozvážali v etapách priamo k rodinným domom, ďalšia fáza je, že si ich môžu prísť zobrať," uviedla pre TASR hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.       

Nádobu na BRO môžu obyvatelia získať na pracovisku Jazmín, ktoré funguje od 8.00 h do 20.00 h. "Tí obyvatelia, ktorí bývajú v rodinnom dome a nemajú túto nádobu, si ju tam môžu stále zobrať. Sme veľmi radi, že ďalšou nadstavbou je dopyt obyvateľov, ktorí by chceli dve nádoby, prípadne bývajú v malých bytovkách, kde by nádoby chceli mať. Momentálne máme vyzbierané požiadavky, ktoré budú individuálne posúdené, a nádoby budeme ďalej distribuovať," priblížila.       

Mesto spolu s mestskou spoločnosťou podľa Paulínyovej zabezpečilo už niekoľko zberov BRO. "Vyzbieralo sa 50 ton biologického odpadu a založila sa na kompostovaciu plochu prvá vrstva na vytvorenie nového kompostu. Naším primárnym záujmom je vrátiť prírode, čo je z prírody. Keď sa nám po roku, dvoch podarí spraviť kvalitný kompost, chceli by sme, aby sa vrátil naspäť k obyvateľom, aby ho mohli využiť," dodala.       

Samospráva projekt financovala z operačného programu Kvalita životného prostredia, v rámci ktorého získala na investíciu nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 850-tis. eur. Z financií zabezpečila vybudovanie kompostoviska, nákup technológií a zberných nádob.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2017
Handlová musí vrátiť časť dotácie za Senior centrum
Mesto Handlová musí vrátiť časť finančných zdrojov, ktoré získalo z fondov Európskej únie na projekt Senior centra. Ide o sumu vo výške viac ako 560 000 eur. Tvrdí to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktoré sa opiera o výsledky auditu.
viac
18.03.2019
V Handlovej začali s realizáciou pilotného projektu kompostovania
Samospráva Handlovej začala v týchto dňoch s realizáciou pilotného projektu kompostovania. Približne mesiac bude zabezpečovať zber konárov, v apríli odovzdá obyvateľom rodinných domov nádoby na bioodpad. Informovala o tom Jana Oswaldová z komunikačného oddelenia handlovského mestského úradu.
viac
22.10.2021
Mesto chce kompost z novej kompostárne obyvateľom rozdávať
Mesto Veľké Kapušany v okrese Michalovce ukončilo v uplynulých dňoch výstavbu kompostárne. Kompost v nej vyprodukovaný chce samospráva obyvateľom v prípade záujmu poskytovať bezplatne.
viac
30.11.2021
Prvá sezóna kompostárne v Beluši
Počas prvej sezóny obecnej kompostárne v obci Beluša sa vyseparovalo cca 100 ton biologického odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %