Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
18.10.2018 09:12

V Hanušovskom archeoparku si vyrazíte vlastnú mincu


Ilustračná snímka


Návštevníci archeoparku môžu už tento piatok spoznať najstaršie platidlá. Počas podujatia pod názvom Zaplať za všetko vlastnou mincou uvidia ukážky celého procesu výroby mincí.


Takýmto spôsobom chcú priblížiť históriu najmä tým, ktorí sú v spoločnosti rôznym spôsobom znevýhodnení. Na svoje si však prídu aj deti, na ktoré čaká množstvo prekvapení.

Podujatie je súčasťou projektu Priblížme si históriu prácou vlastných rúk, ktorý otvára brány archeoparku marginalizovaným skupinám obyvateľstva. Vďaka nemu tak môžu aj nie celkom štandardní návštevníci múzea spoznať platidlá od doby kamennej.

„Interaktivita je v našom múzeu samozrejmosťou, pretože raz zažiť je viac ako dvakrát počuť. Chceme ľudí zapájať do činností, v tomto prípade do výroby mincí a takto im priblížiť dejiny“ prezradila riaditeľka Krajského múzea v Prešove PhDr. Mária Kotorová, PhD.

Návštevníci múzea sa na tomto podujatí prenesú do minulosti výmenného obchodu a výroby rôznych platidiel, ktoré sa používali. Dozvedia sa o formách obchodovania a budú môcť sledovať celý proces výroby mince.

„Ľudia si budú môcť prezrieť postup pri vzniku mincí, od tavby kovu, cez odlievanie mincovej platničky až po razbu motívu. Každý návštevník si dokonca môže razenie vyskúšať a vyrobiť si vlastnú mincu,“ hovorí o podujatí Ing. Elena Dercová, jedna z autorov projektu.

Tú si následne podľa vlastného uváženia môže nechať alebo zaplatí za výrobky iným remeselníkom. Hosťom programu bude o.z. Strážcovia pravých pokladov storočí, ktorí zastrešia tvorivé dielne. Deti si budú môcť dokonca navrhnúť a vytvoriť si aj vlastnú bankovku.

„Archeopark Živá archeológia je v prvom rade múzeom zážitku, kde sú dôležité nie len predmety ale najmä činnosti, ktoré sa nimi vykonávali,“ dodáva Kotorová

Podujatie je súčasťou Medzinárodného dňa archeológie a zároveň posledným podujatím sezóny 2018 v Archeoparku - Živá archeológia v Hanušovciach nad Topľou. Uskutoční sa za podpory Ministerstva kultúry SR v piatok 19. októbra od 14.00 h do 18.00 h.

Pôvodné Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou vzniklo v r. 1975. 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Krajským múzeom v Prešove. Spolu s jeho pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou hanušovského múzea je živé archeologické múzeum v prírode, v Prešove expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku a Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2019
V Rákociho paláci objavíte krásu slovenského drahokamu
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať výnimočnú zbierku slovenských opálov. Medzi najvzácnejšie kúsky novej stálej expozície patrí opál drahý, ktorý je zároveň najstarším známym opálom. Jeho prvé ložiská sa našli na území východného Slovenska.
viac
21.03.2019
V Hanušovciach nad Topľou objavíte krásu krajčírskeho remesla
V kaštieli v Hanušovciach nad Topľou predstavia kolekciu historických šijacích strojov a krajčírskeho náradia. Exponáty od známych svetových výrobcov pochádzajú prevažne z prvej polovice 20. storočia. Výstava „Šitie a technika“ potrvá do konca mája 2019.
viac
04.07.2019
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou - prázdniny v praveku
Nová výstava Krajského múzea v Prešove Kamenní strážcovia mapuje najznámejšie a najväčšie hrady a hrádky regiónov Šariš a Zemplín.
viac
28.11.2019
V Hanušovskom kaštieli predstavia najnovšie akvizície múzea
Krajské múzeum v Prešove sprístupní vo svojom barokovom kaštieli v Hanušovciach nad Topľou nezvyčajnú prezentáciu. Na jednom výstavnom mieste sa tak ocitnú najnovšie zbierky z fondov histórie, etnológie a umeleckej histórie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %