Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
15.12.2016 02:00

V hlavnom meste zimujú sokoly sťahovavé


Sokol sťahovavý (Falco peregrinus).


V hlavnom meste zimujú už vyše desať rokov sokoly sťahovavé zo severnej Európy. Tak ako lastovičky oznamujú príchod jari, sokoly príletom do miest symbolizujú príchod zimy.


"Pozorovaniu výskytu sokola sťahovavého na rôznych budovách v Bratislave počas zimy sa venujeme dlhodobo. V hlavnom meste sa s nimi môžeme stretnúť od roku 2005," hovorí Jozef Chavko z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.       

Jedného sokola ornitológovia pozorujú na budove Incheby, ďalší trávi zimu na Tower115 a iný si obľúbil petržalské paneláky. Sokoly odpočívajú napríklad aj na Dóme svätého Martina. "V minulosti sme mali dokonca také prípady, že sa v Petržalke dal pozorovať priamo pri káve z okna kaviarne. Niekedy sa nám pošťastí vidieť na nohe sokola krúžok a zistiť, z ktorej krajiny pochádza. Môžu to byť vtáky z Fínska, Švédska alebo severnejších oblastí Ruska či iných severných oblastí ďalekej tundry, ktoré sa u nás zdržia do apríla a pri odlete míňajú priletujúce lastovičky," povedal Chavko.      

Sokol sťahovavý je symbolom ohrozených druhov. Pred skoro 40 rokmi na Slovensku hniezdil už len posledný pár a hrozilo, že vymizne úplne. Vďaka viacerým projektom ochrany realizovanými najmä v Nemecku sa sokoly vrátili aj na Slovensko.      

"V zimnom období k nám ale prilietajú jedince zo severnej Európy, vyskytujú sa najmä pri vodných nádržiach alebo skládkach odpadu, kde lovia čajky alebo iné vodné vtáky. Ich pozornosti neujdú ani mestské holuby. Možno práve koncentrácia ľahko dostupnej potravy stála na začiatku prítomnosti sokolov sťahovavých v mestách. Podobne ako vo voľnej prírode, i v mestách dávajú prednosť výrazným dominantám, najčastejšie sa zdržujú na výškových budovách, komínoch a vežiach, odkiaľ trpezlivo vyzerajú korisť," zhrnul Chavko.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2016
Na ostrove Sihoť pokračuje výsadba 600 nových stromov topoľa čierneho
Na bratislavskom ostrove Sihoť, území významného, strategického a najstaršieho vodárenského a vodohospodárskeho zdroja, sa dnes začalo s ďalšou etapou výsadby nových stromov.
viac
04.01.2017
Bratislavskú ZOO čaká v novom roku otvorenie chovnej stanice pre vlky
V roku 2017 je pre verejnosť v lesnej časti ZOO naplánované slávnostné otvorenie nového chovného zariadenia pre vlky európske aj s drevenou vyhliadkovou plošinou pre návštevníkov. Okrem toho bude tiež zväčšené chovné zariadenie pre pandy červené.
viac
06.07.2017
Druhý víkend letných prázdnin v bratislavskom regióne
Letné shakespearovské slávnosti, Viva Musica!, Slovakia folk, komorný koncert v Botanickej záhrade, nočné prehliadky na hrade Červený kameň, Wine & Art a Bežecká perla naznačujú, že sa letné prázdniny v bratislavskom regióne začínajú vo veľkom štýle.
viac
29.07.2021
Staré Mesto pokračuje v rekonštrukciách svojich škôl
Bratislavské Staré Mesto pokračuje v rekonštrukciách svojich základných škôl (ZŠ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %