Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.09.2017 10:12

V Hrašovíku odhalili pamätník mužom odvlečeným na nútené práce do Nemecka


Snímka: Peter Tiliščák


Len päť dní pred oslobodením obce – 14. januára 1945 – sa v Hrašovíku odohrala udalosť, ktorá kruto zasiahla do života dediny.


 

Presne o 14. hodine zaznela hymna Slovenskej republiky. Otvorili sme ňou podujatie, ktoré sa konalo prvý septembrový deň, keď sme si pripomínali 25. výročie prijatia Ústavy Slovenskej republiky.

V úvode privítala starostka našich duchovných: za Rímskokatolícku cirkev – duchovného Patrika Šarišského a duchovného Jaroslava Szélesa za Reformovanú kresťanskú cirkev, ako aj príbuzných tých, ktorým bolo venované toto stretnutie, mládež a obyvateľov nielen Hrašovíka, ale aj okolitých obcí. Poukázala na skutočnosť, že len pred pár dňami, 29. augusta, sme si pripomenuli aj ďalšiu historicky významnú udalosť - 73. výročie Slovenského národného povstania. A len niekoľko mesiacov po jeho vypuknutí, 14. januára 1945, sa odohrala udalosť, ktorá zasiahla do života našej dediny koncom druhej svetovej vojny: odvlečenie 21 mužov do Reichu. Bolo to iba päť dní pred oslobodením našej obce.

Boli to, ako uvádzajú naše kroniky: Andrej Takáč, Štefan Takáč, Ján Krupáš, Imrich Krupáš, Štefan Fazekaš, Andrej Takáč ml., Imrich Fazekaš, Andrej Matík, Imrich Pešák, Imrich Amrich, Štefan Amrich, Vincent Staňo, Imrich Staňo, Juraj Doľák, Štefan Kövér-Dorčo, Štefan Kövér-Lovas, František Kövér-Novoveský, Laco Čap, Michal Čekan, Ján Cibuľa a Štefan Kövér-Panov.

Nik z nich dnes už, žiaľ, nežije. Ešte za ich života sa nám však podarilo zachytiť a uchovať spomienky na túto udalosť, a to aspoň dvoch z nich: Jána Cibuľu - prostredníctvom videorozhovoru, ktorého prvú časť sme mali možnosť vypočuť si pri otvorení výstavy Odvlečení do Nemecka v januári tohto roku a Štefana Kövera-Panova, ktorý svoje zážitky zaznamenal v podobe rukopisu. Na túto udalosť báči Panov (tak sme ho volali), ktorý mal vtedy necelých 21 rokov, spomínal takto: „Dňa 14. januára obkľúčili našu dedinu nemeckí vojaci a nikoho nepustili z dediny von. Chlapov sústredili do budovy obecnej školy. Potom nás nahnali na nákladné vozy, zatiahli plachty a odviezli nás do Prešova. Na druhý deň nás nahnali do vagónov pre dobytok, zaistili dvere a deportovali nás cez Poľsko do Nemecka. Spali sme na podlahe vagóna, na ktorej bolo roztrúsenej trochu slamy. Biologické potreby sme robili priamo vo vagóne, takže vzduch tam bol neznesiteľný. Stravovanie bolo biedne. Žili sme zo zásob, ktoré sme mali z domu. Trpeli sme nedostatkom pitnej vody. Cestou sme zažili dve bombardovania. Prvé bolo v Poľsku. Tam nás ani nevypustili z vagónov. Druhé bolo v Bohumíne. Tam nás už vypustili z vagónov, samozrejme, pod automatmi vojakov, ktorí nás strážili. Po príchode do Bietigheimu nás odviedli do tábora a umiestnili v drevených barakoch. Išli sme na odvšivenie a okúpanie sa. To okúpanie sa bolo také, že z jedného kohútika slabým prúdom tiekla voda...

Každý, kto prežil deportáciu na nútené práce, trpel fyzicky. Hlad, smäd, zima, vši. K fyzickému trápeniu sa pridáva ešte trápenie psychické. Sústavné ponižovanie a podceňovanie negatívne pôsobí na psychiku človeka. Ja som to znášal veľmi ťažko.“

Dôvod odvlečenia našich blízkych nie je dosiaľ úplne jasný, pokračovala vo svojom príhovore starostka obce. Hovorí sa o prezradení ukrývaného partizána či o nájdenej vysielačke. Našťastie, niekoľko mesiacov po skončení vojny a dlhom putovaní pešo, na bicykli, nákladnom aute, vlakom či autobusom sa všetci šťastne vrátili domov.

Ich snaha a snaha pozostalých získať satisfakciu, aspoň morálnu, sa nestretla s porozumením ani po roku 1989. Až 14. januára 2017 sa nám, ich potomkom, dostalo morálnej satisfakcie. Naše stretnutie – otvorenie historicky prvej výstavy, venovanej tejto udalosti, listom pozdravil prezident SR Andrej Kiska. Ako v ňom uviedol, váži si, že sa obec Hrašovík rozhodla zorganizovať pamätný deň a pripomenúť si dramatické udalosti, ktoré ňou pred rokmi otriasli.

Obecné noviny č. 37-38/2017

 

Autor: Jana AMRICHOVÁ, Renáta DEMKOVÁ


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2019
V Berlíne otvorili dvojvýstavu o Štefánikovi
Dvojvýstavu "Štefánik, človek legenda" a "Milan Rastislav Štefánik: Slovenská legenda v kameni a bronze" otvorili vo štvrtok pri príležitosti 100. výročia tragického úmrtia generála M. R. Štefánika v Slovenskom inštitúte v Berlíne.
viac
31.08.2019
Útokom Nemecka na Poľsko sa pred 80 rokmi začala druhá svetová vojna
Od vypuknutia druhej svetovej vojny, zatiaľ najväčšieho a najrozsiahlejšieho ozbrojeného konfliktu v dejinách ľudstva, uplynie v nedeľu 1. septembra 80 rokov. Nacistické Nemecko totiž 1. septembra 1939 bez vyhlásenia vojny zaútočilo na Poľsko.
viac
20.09.2019
V Kalinove budú oslavy výročia oslobodenia pri vynovenom pamätníku
Oslavy 75. výročia oslobodenia Kalinova, prvej oslobodenej obce na území bývalého Československa, sa v sobotu (21. 9.) uskutočnia pri vynovenom pamätníku. Ako pre TASR uviedol starosta Kalinova (okres Medzilaborce) Ivan Sivák, jeho rekonštrukcia trvala rok a náklady na ňu predstavovali viac ako 110.
viac
19.09.2020
Ministerstvo vnútra SR pozýva na pietny akt
Ministerstvo vnútra SR pozýva v sobotu 19. septembra o 15.00 h na pietny akt konaný pri príležitosti ukončenia obnovy Pomníka padlým americkým vojakom v druhej svetovej vojne pri obci Zohor a jeho uvedenia do užívania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %