Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
10.01.2019 04:25

V kaštieli chcú zriadiť domov dôchodcov a denný stacionár


Biskupský kaštieľ v Žiari nad Hronom. Primátor Peter Antal: „Našim zámerom je urobiť z kaštieľa dôstojné centrum mesta, a zároveň ho otvoriť verejnosti.


Dokončiť už začaté projekty, ale aj pustiť sa do nových, ako napríklad zriadenie domova sociálnych služieb, rekonštrukcia plavárne či vybudovanie cyklochodníka medzi mestom Žiar nad Hronom a susednou obcou Lutila. To sú plány, s ktorými do tohto roka vstúpila žiarska samospráva.


Primátor Peter Antal priblížil, že prioritou je dokončenie rekonštrukcie zimného štadióna. "Je to rozbehnutý projekt, ktorý potrebujeme úspešne dotiahnuť do finálnej fázy tak, aby sme ho ešte na jar otvorili pre verejnosť aj pre hokejistov," poznamenal v tejto súvislosti.       

Samospráva sa chce podľa jeho slov pustiť tento rok aj do rekonštrukcie ďalšieho športoviska, a to plavárne. S jej opravou chcú začať ešte na jar, aby bola obyvateľom ďalšiu zimu už k dispozícii. V Žiari nad Hronom chcú tento rok vybudovať aj atletickú dráhu a ďalšie podmienky pre ostatné atletické disciplíny v areáli Základnej školy na Jilemnického ulici. "Projektovú dokumentáciu máme hotovú a po realizácii verejného obstarávania pristúpime k realizácii menšieho atletického štadióna, keďže to nebude len o atletickej dráhe," načrtol Antal.       

Hneď v jarných mesiacoch chcú začať aj s revitalizáciou vnútroblokových priestorov na sídlisku Pod Vŕšky, na ktorú získalo mesto dotáciu 475.000 eur. "Bolo ukončené verejné obstarávanie, avšak vzhľadom na poveternostné podmienky už nebolo možné do toho ísť. Hneď v jarných mesiacoch, keď to počasie dovolí, tak sa do toho pustíme," vysvetlil primátor.       

Ako ďalej podotkol, plány majú aj s kaštieľom, ktorý mesto získalo do svojho vlastníctva len pred krátkym časom. "V súčasnosti pripravujeme projektovú dokumentáciu, aby sme mohli požiadať ministerstvo kultúry o dotáciu na rekonštrukciu fasády kaštieľa," dodal Antal s tým, že zároveň už prebiehajú v priestoroch kaštieľa prostredníctvom vlastných kapacít prvé rekonštrukčné práce.       

V súvislosti s kaštieľom má samospráva aj ďalšie plány. V novej prístavbe, teda v časti, kde v súčasnosti sídli obchodná akadémia, chcú zriadiť v krátkej budúcnosti domov dôchodcov s kapacitou 40 miest a denný stacionár s kapacitou 12 miest. Podľa Antala je jeho vybudovanie v meste naozaj potrebné, súčasné kapacity takýchto zariadení v Žiari a okolí sú totiž podľa jeho slov nedostatočné.       

V pláne projektov na tento rok je podľa Antala aj prepojenie Žiaru nad Hronom so susednou obcou Lutila cyklochodníkom, pokračovať chcú aj vo výsadbe zelene na Ulici Štefana Moysesa.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Dlhodobo nezamestnaným chce dať mesto prácu v novej spoločnosti
Žiarska samospráva chce založiť obchodnú spoločnosť, v ktorej chce dať šancu pracovať dlhodobo nezamestnaným obyvateľom mesta a naučiť ich tak pracovným návykom.
viac
04.07.2019
Žiar nad Hronom: Svoje "áno" si budú môcť čoskoro snúbenci povedať aj v kaštieli
O svadby v Parku Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom je stále väčší záujem. Aj preto sa žiarske Mestské kultúrne centrum (MsKC) stále snaží vylepšovať služby, ktoré v tejto súvislosti snúbencom poskytuje.
viac
03.01.2020
Hospodárenie mesta v roku 2019 hodnotí primátor ako úspešné
Hospodárenie mesta Žiar nad Hronom v roku 2019 hodnotí jeho primátor Peter Antal pozitívne. "Tento rok môžeme hodnotiť ako úspešný aj čo sa týka financií, aj čo sa týka investícií, ktoré sme robili," skonštatoval Antal.
viac
14.09.2020
Mesto na zariadenie pre seniorov vyčlenilo ďalších 120 000 eur
Žiar nad Hronom vyčlení na dokončenie výstavby mestského zariadenia pre seniorov ďalších 120 000 eur. Rovnakú sumu použije aj na údržbu administratívnej budovy a biskupského kaštieľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %