Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.08.2018 11:52

V kaštieli sa uskutoční premiérový historický festival


Kaštieľ Jablonica, snímka zdroj: slovago.sk


V Jablonici v okrese Senica sa v priestoroch kaštieľa, ktorý sa v súčasnosti rekonštruuje, uskutoční 1. ročník historického festivalu. TASR informoval spoluorganizátor podujatia Martin Oravec.


Súčasťou programu bude aj historická prehliadka kaštieľa s výkladom. "Počas nej budú môcť návštevníci porovnať, ako sme v priebehu roka dokázali pokročiť s rekonštrukciou. Obrovskou zmenou oproti minulému roku bude otvorenie hospodárskeho dvora so stajňami, vďaka čomu sa priestor pre náš festival zdvojnásobí," uviedol Oravec.       

Pre deti je prichystaný farmársky dvor s rôznymi zvieratami, jazda na koňoch, skákací hrad či bábkové divadlo. "Chýbať nebude ani dobová strelnica a tábor, kde sa deti hravou formou môžu naučiť a dozvedieť viac o slovenskej histórii. Čaká ich aktívny deň plný zábavy, zážitkov a spomienok," doplnil spoluorganizátor festivalu.       

Chýbať nebudú vystúpenia šermiarov, remeselné stánky s ukážkami výroby veci a nástroje v minulosti, fakír a historická mučiareň s katom. Na záver celej akcie je pripravená ohňová show so živou hudbou.       

Festival, ktorý sa uskutoční 1. septembra, organizuje občianske združenie Útulný domov, ktoré kaštieľ v Jablonici odkúpilo od obce v roku 2016 a snaží sa ho zrekonštruovať.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2017
Návštevníci kaštieľa môžu zažiť piknik na anglickom trávniku
Piknik podľa vzoru aristokratických zvykov na anglickom trávniku, aký poznala v minulosti európska smotánka, môžu zažiť návštevníci v sobotu 15. júla o 14. hodine na lúke pred kaštieľom v Betliari.
viac
29.09.2017
V Trebišove spoznávali krásy historického parku
Mesto Trebišov sa zapojilo do tohoročných Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) komentovanou prehliadkou historického parku a v ňom nachádzajúcich sa pamätihodností mesta Trebišov.
viac
31.01.2020
Bratislavský kraj zrekonštruoval barokový most v Stupave
Stupavský park už skrášľuje historický skvost, barokový most, ktorý prešiel komplexnou rekonštrukciou. Výslednú podobu už môžu naplno obdivovať nielen obyvatelia Stupavy, ale aj celého kraja. Most spája Hlavnú ulicu s kaštieľom.
viac
07.12.2020
Kaštieľ v Jablonici čaká ďalšia fáza rekonštrukcie
Kaštieľ v Jablonici v okrese Senica čaká ďalšia fáza rekonštrukcie. Spoločnosť Best Deal Slovakia, ktorá kaštieľ postupne rekonštruuje, získala finančné prostriedky z Ministerstva kultúry (MK) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %