Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
05.12.2017 09:07

V Komárne obnovili radničnú vežu


Radnica.


Počas jesenného obdobia dostala radničná veža - príbytok komárňanského husára - nový zovňajšok. Oprava bola potrebná už aj z toho hľadiska, že situácia naokolo bola životu nebezpečná, nakoľko opadávala omietka. 


Oprava začala na hornej časti pred dvoma mesiacm. Vzťahovala sa aj na dekoráciu na vrchu fasády vedľa veže. Na obidvoch častiach už boli značné poškodenia, kvôli ktorým opadávali na ulicu menšie kúsky. Obnovu realizoval Tibor Csizmadia, špeciálny odborník na výškové práce, ktorý tieto opravy vykonával veľakrát rôznymi úžasnými akrobatickými kúskami.

Náklady na opravu sú celkovo 8700 eur, hradilo ich mesto z vlastného rozpočtu. "Práca stále prebieha v závislosti od počasia. Obnova veže je dokončená, jedine na bočnom paneli sa ešte pracuje," dodal pracovník Mestského úradu v Komárne.

Hlavné námestie Komárna, dnešné Námestie generála Klapku vzniklo v druhej polovici 17. storočia po zbúraní stredovekého hlavného námestia s radnicou v blízkosti Starej pevnosti v súvislosti s výstavbou Novej pevnosti. Dnešné námestie vzniklo na mieste jazierka, ktoré ostalo v hlbšej časti vodnej priekopy predtým chrániacej hradby stredovekého mesta.  Na mieste vyschnutého jazierka vzniklo trhovisko. Na jeho severnej strane už koncom 17. storočia stál dom používaný na zasadnutia mestskej rady. V roku 1725 bol prestavaný a zastrešený škridlami. Po veľkých škodách spôsobených zemetrasením v roku 1763 bol v roku 1766 obnovený a v nasledujúcom roku doplnený o požiarnu strážnu vežu s medeným zastrešením, na vrchole ktorej umiestnili symbol Habsburgskej monarchie, dvojhlavého orla z plechu. Po požiari v roku 1848 budovu opäť zrenovovali, ale už ju bolo nutné zväčšiť, preto v roku 1875 ju o poschodie nadstavali a dostala novú strážnu vežu, čím vznikla radnica v podobe, v akej ju poznáme dnes. Túto prestavbu pripomína letopočet z rímskych číslic pod vežou. Budova aj v súčasnosti slúži ako sídlo mestského úradu. V okne jej veže sa od silvestra 1999 medzi 10 - 16. hodinou v dvojhodinových intervaloch objavuje postava husára z rokov 1848/49 a zaznieva Klapkov pochod, ktorý skomponoval dirigent hudby miestnej posádky Béni Egressy po poslednej víťaznej bitke obrancov pevnosti v auguste 1849.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2017
Na pokračovanie obnovy zvonice získalo mesto dotáciu 29 000 eur
V Spišskej Belej pokračujú v rekonštrukcii renesančnej zvonice na námestí z roku 1598. Vlani na pamiatke kompletne zrekonštruovali strechu.
viac
22.12.2017
Sabinovská radnica v novom šate
V týchto dňoch boli úspešne ukončené práce na obnove fasády národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Mestského úradu v Sabinove na Námestí slobody č. 57.
viac
22.04.2020
Druhá etapa rekonštrukcie župného domu sa začne až na budúci rok
Termín začiatku druhej etapy obnovy župného domu v Komárne sa posúva na budúci rok. Mesto Komárno, ako vlastník objektu, sa rozhodlo preložiť rekonštrukčné práce na obnove dvorových fasád a vstupnej drevenej brány z dôvodu šírenia nového koronavírusu a po zvážení všetkých rizík.
viac
19.05.2020
V Stropkove začínajú rekonštruovať kostolnú vežu
Mesto Stropkov v spolupráci s rímskokatolíckou cirkvou vstupujú do finálnej fázy rekonštrukcie renesančnej veže Sanktuária Najsvätejšieho tela a krvi Kristovej, ktorej cieľom je sprístupniť túto najvýznamnejšiu a zároveň najvyššiu stavbu v regióne verejnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %