Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
17.07.2019 08:05

V Košariskách sa uskutoční spomienkové podujatie k narodeniu M. R. Štefánika


Ilustračný výrez plagátu


V nedeľu 21. júla sa v obci Košariská uskutoční spomienkové podujatie pri príležitosti 139. výročia narodenia generála M. R. Štefánika, ktorý pochádzal práve z tejto kopaničiarskej obce.


Program sa začne o 9.30 h slávnostnými službami Božími v miestnom evanjelickom kostole a bude pokračovať pri Štefánikovom rodnom dome. O 13. h sa v Múzeu M. R. Štefánika začnú scénické prehliadky a v rovnakom čase je v kostole naplánované otvorenie výstavy Generál na javisku.

Výstava vznikla v spolupráci s Divadelným ústavom a približuje inscenácie slovenských profesionálnych divadiel, ktoré sa nechali priamo inšpirovať osobnosťou M. R. Štefánika. „Výstava reflektuje prostredníctvom inscenácií životné príbehy Štefánika, ktorý bol veľmi inšpiratívny aj pre profesionálne divadelné súbory. Jeho život bol plnohodnotný a bohatý na udalosti a aj preto sa stal motívom pre mnohé, nielen divadelné, ale aj rozhlasové hry či romány,“ uviedla riaditeľka Múzea Slovenských národných rád v Myjave Alena Petráková.

„Chceli sme zmapovať diela na profesionálnych javiskách, ktoré boli o živote a diele M. R. Štefánika. Na slovenských javiskách síce nebolo veľké množstvo inscenácií, ale ten prierez je veľmi rôznorodý. Od baletu, cez drámu až po komédiu, čo tak trochu predostiera aj Štefánikov život,“ doplnil kurátor výstavy Marek Godovič. Ako ďalej dodal, na profesionálnej divadelnej scéne vzniklo sedem diel o Štefánikovi v piatich slovenských divadlách.

Súčasťou podujatia budú ďalej prednáška a koncert v priestoroch kostola.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2017
Na Bradle sa uskutočnia spomienkové podujatia k výročiu smrti M. R. Štefánika
Na Mohyle sa v sobotu 6. mája uskutoční celoštátna spomienková slávnosť na počesť M. R. Štefánika. Spomienkové podujatia organizuje mesto Brezová pod Bradlom v spolupráci s ministerstvom obrany, Trenčianskym samosprávnym krajom a Spoločnosťou M. R. Štefánika.
viac
20.07.2017
V obci Košariská si opäť pripomenú narodenie gen. M. R. Štefánika
Jednu z najvýznamnejších slovenských osobností si v piatok 21. júla 2017 uctia v obci Košariská položením vencov pred jeho rodným domom.
viac
17.07.2020
V Košariskách a okolí sa uskutočnia oslavy 140. výročia jeho narodenia
V pondelok a utorok (20. a 21. 7.) sa v obci Košariská a v okolitých mestách a obciach uskutočnia oslavy 140. výročia narodenia generála Milana Rastislava Štefánika, ktoré sa budú konať pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Informovala o tom webová stránka mesta Myjava.
viac
02.05.2022
Uskutočnia sa spomienkové slávnosti k 103. výročiu smrti M. R. Štefánika
Spomienkové slávnosti pri príležitosti 103. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika sa uskutočnia na Bradle 3. a 7. mája. Za mesto Brezová pod Bradlom o tom informoval Matúš Valihora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %