Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
31.03.2018 11:32

V Košiciach sa stretnú skvosty železničnej nostalgie


Pozvánka


Košické rušňové depo Železničnej spoločnosti Slovensko raz ročne pozýva do svojich priestorov priaznivcov vlakovej dopravy. Inak tomu nebude ani 14. – 15. apríla, kedy sa otvoria brány už 18. ročníka Rušňoparády – najväčšej slovenskej prehliadky železničnej histórie i súčasnosti.


Podľa organizátorov sa v Košiciach zíde naozaj pestrá kolekcia historických a moderných vozidiel so vskutku pozoruhodnými menami. „Z celého Slovenska, ale aj Čiech či Maďarska sa k nám dokotúľajú také hviezdy ako Žabotlama, Papagáj, Hurvínek, Mravec, Ušatá, Sergej, Karkulka, Vectron, Albatros či Orchestrión. Počas víkendu sa tak na jednom mieste stretnú viac ako dve desiatky parných, motorových a elektrických rušňov, a tak som presvedčený, že sa majú návštevníci na čo tešiť,“ približuje Ľubomír Lehotský, predseda OZ Detská železnica Košice, ktorá podujatie spoluorganizuje so Železničnou spoločnosťou Slovensko.

Lokomotívy sa už tradične predstavia v plnej kráse na Točňoparáde a železničnú nostalgiu si bude môcť verejnosť vychutnať aj počas večerného fotenia. Zručnosť rušňovodičov preveria tradičné súťažné disciplíny Anglickej pošty a nebude chýbať ani vojenský prepad a prelet historických lietadiel nad depom. Albatros a Ušatá sa v nedeľu stretnú na mimoriadnej súbežnej jazde na trase Kostoľany – Košice. Pripravené je množstvo atrakcií pre malých i veľkých priaznivcov vlakov a vláčikov. Zaujmú však aj iné atrakcie, napríklad mobilná vyhliadková veža Žeriavov Košice, pečenie gruľovníkov, výstava modelov a určite jedným z najväčších lákadiel je takmer hodinový koncert populárnej hudobnej formácie S hudbou vesmírnou.

„Minulý rok si mohli účastníci Rušňoparády, ktorá prezentuje na jednom mieste moderné i historické vlaky, naplno užiť vlaky InterCity. Tento rok im ponúkneme možnosť obzrieť si náš najmodernejší rušeň Vectron a kus moderného umenia zasa návštevníkom poskytne umelecký vlak T.R.A.M. Osobne som veľmi rád, že ZSSK je hrdým partnerom tohto podujatia, a srdečne pozývam všetkých, aby si prišli vychutnať jeden jarný víkend v príjemnej atmosfére vlakov,“ uviedol Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Tohtoročná Rušňoparáda ponúkne bohatší program aj mimo areálu rušňového depa. Návštevníci budú mať mimoriadnu možnosť previezť sa kyvadlovými vlakmi na nákladnú stanicu, kam sa bežne nemajú ako dostať a retrobusom navštívia kaštieľ v Krásnej nad Hornádom.

„Počas dvoch víkendových dní budú na Rušňoparáde pripravené aj výlety historickými vlakmi do Košického kraja. Prvý zavezie cestujúcich do Jasova na jarný trh a workshop, ďalší vláčik pôjde do Trebišova do Múzea južného Zemplína. Tešíme sa, že priamo v Rušňovom depe bude znovu rozvoniavať margeciansky gruľovník, teda dobrota z južného Spiša,“ povedala výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Rušňoparáda je aj v tomto roku súčasťou TOP podujatí Košického samosprávneho kraja v rámci programu Terra Incognita.

Novinkou je, že vstupenky si tento rok môžete zakúpiť už aj v predpredaji v Regionálnom informačnom bode (Hlavná 48, Košice) alebo online na www.rusnoparada.skwww.detskazeleznica.sk

 Nech to para tlačí!

 

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2016
Detská železnica prvýkrát vypraví vlak aj na Silvestra
Mini Silvester s ohňostrojom, zvieratkami a korčuľovaním zažijú návštevníci Košickej detskej historickej železnice.
viac
20.04.2017
Rušňoparáda 2017 v Košiciach otvorí verejnosti brány rušňového depa
Už 17. ročník Rušňoparády sprístupní verejnosti miesta, ktoré sú bežnému cestujúcemu skryté. Prvýkrát sa predstavia vlaky InterCity ZSSK so všetkými službami.
viac
20.08.2018
Vláčikom detskej železnice na Bardejovský jarmok
Malých aj veľkých cestovateľov z Košíc a Prešova pozýva detská historická železnica na ďalší tradičný výlet, tentoraz na populárny jarmok do Bardejova.
viac
23.12.2018
Detský Silvester na železnici bude skvelým začiatkom konca roka
Poďte sa spolu s nami zabaviť v posledný deň roka 2018. Detská železnica Košice vás v pondelok 31. decembra pozýva na Detský Silvester na veľkej železnici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %