Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.06.2019 10:05

V kraji už jazdí Horehronský expres


Ilustračná snímka


Prvá jazda Horehronského expresu sa uskutočnila za účasti župana Jána Luntera v piatok, 31. mája 2019. Banskobystrický samosprávny kraj počas leta pripravil pre milovníkov historických vlakov pravidelné jazdy vlakovej súpravy z prelomu 50-tych a 60-tych rokov minulého storočia.


Najkrajšie železničné trate na Slovensku, majestátne viadukty a tajomné tunely, zábavní vlakoví herci a legendárne buchty zo Zbojskej.

Horehronie

V piatok 31. mája vyrazil na svoju premiérovú cestu Horehronský expres. Je to vlaková súprava z prelomu 50-tych a 60-tych rokov minulého storočia a prevezie cestujúcich po trase, ktorá bola kedysi významnou vlakovou spojnicou medzi stredom Slovenska a východom. Prví nadšenci nostalgických jázd nastúpili za sprievodného programu tancujúcich starých rodičov so svojimi vnúčatami a vydali na historickú jazdu vláčikom za zážitkami do zbojníckeho kraja, kam viedla prvá jazda Horehronského expresu.

Horehronský expres vyráža každý piatok a sobotu počas leta do 31. augusta 2019 z Brezna dvomi smermi. Trasa cez Červenú Skalu do obce Mlynky ponúkne v 11 termínoch jedinečné výhľady na Nízke Tatry, prejazd cez unikátne technické pamiatky Strakošský viadukt, Telgártsku slučku a Chmarošský viadukt až k Dobšinskej ľadovej jaskyni a krásam Slovenského raja. Jazdu Horehronským expresom si môžete objednať online na: www.horehronskyexpres.sk alebo zakúpiť v TIC HOREHRONIE v Bystrej alebo v TIK Brezno. Marketingovú podporu a predaj vlakových lístkov zabezpečuje krajská organizácia cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

Okrem nezabudnuteľnej jazdy vlakom, ktorý už dnes na slovenských koľajniciach nestretnete, si v cene lístka vychutnáte aj zbojnícku pochúťku priamo na Salaši Zbojská. Na návštevníkov čakajú vo výstupnej stanici skvelé doplnkové aktivity ako jazda na huculoch, či e-bikoch, množstvo dobrého jedla a rôzne prechádzky po okolí.

Horehronský expres je projektom Banskobystrického samosprávneho kraja realizovaným cez Rozvojovú agentúru BBSK. „Horehronský expres je pilotný produkt zážitkových vlakov v Banskobystrickom samosprávnom kraji, ktorý spojil úsilie mnohých ľudí, zástupcov samospráv, podnikateľov a iné subjekty. Sme veľmi radi, že môžeme priniesť tak zaujímavý produkt cestovného ruchu na Horehronie a zároveň i doplniť chýbajúcu vlakovú prepravu v tomto regióne počas letných mesiacov. Veríme, že táto forma investície hradená z krajského rozpočtu oživí a posilní cestovný ruch na Horehroní,“ uviedol Ondrej Lunter, predseda správnej rady Rozvojovej agentúry BBSK, n.o.

Predseda BBSK Ján Lunter tiež vidí v rozvoji turizmu strategickú príležitosť pre kraj: „Jednou z priorít pre nás je zvýšiť v kraji počet turistov, domácich alebo zahraničných. Pred letnou sezónu sme preto pripravili množstvo atraktívnych príležitostí ako stráviť čas v našom kraji, spoznať jeho históriu a zabaviť sa s celou rodinou. Som veľmi rád, že ľudia budú môcť spoznať Zbojskú alebo zažiť jazdu s Alešom Bílekom. Na Zbojskej aj na Čiernohorskej železničke pracujú ľudia, ktorí vedia ostatných motivovať a byť príkladom toho, ako dokážeme postupne rozhýbať turizmus vlastnou iniciatívou.“

Horehronský expres je súčasťou turistickej identity Banskobystrického kraja Za horami, za dolami a zážitky, ktoré malým aj starším turistom sprostredkuje jedinečné príbehy, a budú naozaj rozprávkové. Cestujúci budú mať možnosť pochutnať si na Legendárnych buchtách Zbojská a o spestrenie každej jazdy sa postarajú vlakoví herci so zábavno-náučným programom. Druhá trasa vlaku z Brezna na Zbojskú umožní návštevníkom počas 8 termínov prežiť príbeh zbojníka Jakuba Surovca, zavedie ich do jeho domoviny a do okolia salaša Zbojská, ktorý je vstupnou bránou do Národného parku Muránska planina. Na salaši Zbojská si návštevníci môžu pochutnať na Zbojníckej špecialite a potom sa vydať na objavovanie krás okolitej prírody, na jazdu v konskom koči, alebo na prechádzku k dominantnej vyhliadkovej veži. Po zdolaní jej schodov bude návštevníkom odmenou krásny výhľad na celé okolie.

„Návštevníci Horehronia sa už niekoľko rokov tešia z obľúbenej Čiernohronskej železnice. My sme do svojej ponuky už po druhýkrát zaradili aj letný  Astrovlak, a preto som veľmi rada, že na Horehronie prichádza aj vďaka Banskobystrickému samosprávnemu kraju nový produkt cestovného ruchu, ktorým je Horehronský expres. Som presvedčená, že sa táto tohtoročná novinka stane aj top produktom tejto letnej sezóny. Návštevníci Horehronia sa tak môžu tešiť na leto v znamení legendárnych vlakov“, povedala Ing. Petra Ridzoňová Hlásniková, výkonná riaditeľka OOCR REGIÓN HOREHRONIE.

“Horehronský expres je pilotným projektom zážitkových vlakov v Banskobystrickom kraji, ktorého ekonomické dopady na miestne prevádzky cestovného ruchu na Horehroní vyhodnotíme, aby sme spoločne s Úradom Banskobystrického samosprávneho kraja zvážili podporu tejto formy turistickej dopravy aj v iných regiónoch kraja”, dodáva Iveta Niňajová, predsedkyňa Banskobystrický kraj Turizmus.

Horehronský expres dopĺňa ponuku zážitkových vlakov v regióne, z ktorých niektoré už majú svojich stálych priaznivcov a tešia sa záujmu návštevníkov:

Zubačka Tisovec

V niekoľkých termínoch si návštevníci Horehronia môžu svoj výlet Horehronským expresom predĺžiť a vychutnať si jazdu parným vlakom po unikátnej ozubnicovej železničnej trati z lokality Zbojská do mesta Tisovec a späť. Zubačka vedie krásnymi úsekmi a ponúka neopakovateľné výhľady z tridsaťmetrových viaduktov na panenskú prírodu Muránskej planiny. Zubačka oživená vďaka nadšencom vlakovej histórie bude premávať počas Dňa detí a každú druhú sobotu počas letných prázdnin. Poslednú jazdu v sezóne má naplánovanú na 14. septembra 2019.

Čiernohronská železnička

Už tradičným spestrením dovolenky na Horehroní je jazda historickými vláčikmi Čiernohronskej železničky na Čiernom Balogu. História tejto lesnej úzkokoľajovej železnice siaha do roku 1909 a je spätá s drevospracujúcim priemyslom.  Čiernohronská železnica premáva na troch spiatočných trasách. Parným vlakom sa môžete previezť na trase Čierny Balog – Šánske. Vak z Čierneho Balogu do Dobroče zase návštevníkov netradične prevezie priamo cez futbalový štadión. Obľúbenou je trasa z Čierneho Balogu do Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline. Tento skanzen výnimočne autenticky a hmatateľne  predstavuje návštevníkom príbeh lesa, jeho využitie v minulosti a dnes, odkrýva príbehy lesníkov, vedcov, lesných robotníkov, ale aj zvieracích obyvateľov. 

Astrovlak

Spojením večernej jazdy Čiernohronskej železničky cez Lesnícky skanzen vznikol jedinečný zážitok pre návštevníkov tohto regiónu:  Astrovlak s pozorovaním hviezd. Účastníci prejdú astronomickou prípravou v tradičnej horárni v Lesníckom skanzene s profesionálnym astronómom a budú si môcť vychutnať pozorovanie nočnej oblohy astronomickými ďalekohľadmi ďaleko od svetiel mesta. Astrovlak na svoju nočnú jazdu vyrazí v troch termínoch počas leta – 4.7., 11.7 a 8.8.2019.

Historický vlak aj v Novohrade

Pred koncom letnej sezóny ožije aj niekdajšia železničná trať v regióne Novohrad. Trasa Lučenec – Kalonda – Veľký Krtíš je zaujímavá prechodom cez územie Maďarska, avšak už desaťročia je na nej zastavená pravidelná osobná doprava. Mimoriadna jazda historickým motorovým vlakom v tejto letnej sezóne opäť po dlhej dobe oživí túto takmer zabudnutú trať.

Autor: (oocr-Region Horehronie)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.07.2018
Hviezdne leto na Horehroní
Vychutnajte si magickú silu nočnej oblohy ďaleko od umelých svetiel civilizácie a prežite jedinečný zážitok astronomického pozorovania hviezd v ničím nerušenom prostredí Balockých vrchov uprostred Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline.
viac
28.05.2019
Už tento piatok štartuje Horehronský expres
Banskobystrický samosprávny kraj počas leta pripravil pre milovníkov historických vlakov pravidelné jazdy vlakovej súpravy z prelomu 50-tych a 60-tych rokov minulého storočia - Horehronského expresu.
viac
15.06.2020
Dobrovoľníci zrenovovali pred jazdami Zbojníckeho expresu múzeum zubačky
Medzi regiónmi Horehronie a Gemer pribudne toto leto ďalší zážitkový vlak - Zbojnícky expres. Nadviaže tak na úspech Horehronského expresu z vlaňajšej letnej sezóny.
viac
06.07.2021
Letný Astrovlak - jazda za magickou silou nočnej oblohy
Aj túto letnú sezónu si môžete vychutnať nezabudnuteľnú magickú silu nočnej oblohy v obkolesení Čiernobalockých hôr Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline, v spojení s nočnou jazdou na legendárnej Čiernohronskej železničke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %