Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.07.2018 10:50

V Krajskom múzeu v Prešove objavíte prešovské paláce


Rákociho palác-watercolor


Centrum Prešova ukrýva množstvo historických skvostov. V jednom z nich sídli aj Krajské múzeum. Rákociho palác bol vo svojej dobe považovaný za najkrajší renesančný mestský palác v celom Hornom Uhorsku. Či to tak naozaj je sa návštevníci múzea dozvedia v stredu 25. júla.


„Čaj o piatej u Rákociho je cyklus podvečerných stretnutí vo výstavných priestoroch múzea, kde sa pri šálke čaju rozpráva o rôznych témach“ hovorí riaditeľka Krajského múzea v Prešove PhDr. Mária Kotorová, PhD.

Mnohí ani netušia, okolo koľkých architektonických vzácností denne prechádzajú. Do Rákociho paláca na to príde upozorniť jedna z najlepších znalkýň histórie a architektúry Prešova PhDr. Darina Petranská.

„Pre v poradí už 30. podujatie sme zvolili tému blízku prostrediu samotného paláca, teda Paláce Prešova“ dodáva Kotorová.

Návštevníci môžu očakávať množstvo fundovaných informácií. Dr. Petranská dlhé obdobie pracovala na Pamiatkovom úrade a je tiež známa z početných podujatí známych pod názvom Objavovanie Prešova.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábikzo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Autor: (ts-KMP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2019
V Rákociho paláci oslávili sviatok svätého Floriána
Krajské múzeum v Prešove oslávilo Deň hasičov. Ten pripadá každý rok na sviatok svätého Floriána, ktorý sme si pripomenuli v sobotu 4 mája. K sprievodným podujatiam patrila aj špeciálna prednáška Sv. Florián - patrón hasičov a hasenie ohňa v minulosti.
viac
27.08.2019
Krajské múzeum v Prešove pozýva návštevníkov na nočnú prehliadku
Krajské múzeum v Prešove predstaví svoje sídlo netradičným spôsobom. Piatková nočná prehliadka Rákociho paláca bude obohatená o vstup do pivníc, ktoré nie sú súčasťou bežnej prehliadky a v ktorých mala šľachta uskladnené kvalitné tokajské vína.
viac
30.10.2019
V Rákociho paláci odkryjú tajomstvá uchované v kronikách
Krajské múzeum v Prešove predstaví svojim návštevníkom novú výstavu pod názvom Tajomstvá uchované v kronikách. Nadšenci histórie tu môžu objaviť vzácne exempláre, ktoré patria medzi dôležité písomné pramene našej histórie.
viac
05.06.2020
V Rákociho paláci vystavujú unikátne dielo Jána Lazoríka
Krajské múzeum v Prešove predstaví autentické fotografie zberateľa hmotnej a duchovnej ľudovej kultúry šarišského regiónu Jána Lazoríka. Tie svojou témou približujú ťažký život roľníkov na východnom Slovensku ako aj náročnú cestu obilného zrna až k finálnemu produktu, chlebu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %