Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
23.08.2018 02:35

V krajskom múzeu v Prešove spoznáte dejiny osvetlenia


Ilustračná snímka z výstavy - KMP


V Rákociho paláci zažiaria vzácne petrolejové lampy. Návštevníci sa dozvedia aj to, ako to bolo s osvetlením od praveku až po vynájdenie elektriny. Zároveň spoznajú aj kus histórie, v ktorej dominovali petrolejové svietidlá a prototyp prvej petrolejovej lampy.


Spolu s lampami si môžu návštevníci pozrieť historické doklady súvisiace s Ignacym Lukasiewiczom, vynálezcom petrolejovej lampy, s ťažbou ropy či jej spracovaním. Garanciou zaujímavých informácií je odborný výklad kurátora výstavy Petrolejové lampy – funkčnosť a krása, Mgr. Krzsystofa Gierlacha.

„Návštevníkom chceme na chvíľu sprostredkovať návrat na prelom 19. a 20. storočia, kedy sa čítali noviny a písali úlohy pri svetle petrolejovej lampy“ prezradil o podujatí Krzsystof Gierlach, vedúci pracovník Podkarpackého múzea v Krosne.

Vynález petrolejovej lampy bol ďalším vývojovým krokom v histórii ľudstva. Okrem toho, že človek osvietil svoje domovy a pracoviská, prináša tento prvok so sebou aj krásu umeleckého remesla.

„V týchto malých – veľkých predmetoch sa spája vysoká funkcionalita, ľudský dôvtip a technické riešenie so zmyslom pre krásu a umenie. Navyše, v súčasnosti, s všade dostupným elektrickým osvetlením, nesú v sebe veľkú dávku posolstva histórie s príchuťou nostalgie starých čias“ hovorí riaditeľka Krajského múzea v Prešove PhDr. Mária Kotorová, PhD.

Vystavené exponáty zapožičalo Podkarpatské múzeum v Krosne. Ich zbierka petrolejových lámp je najcennejšou zbierkou tohto typu pamiatok v Európe. V drvivej väčšine sú to originály vytvorené na objednávku pre konkrétny interiér, aby vyvolali očakávanú náladu. Prednáška je sprievodným podujatím výstavy Petrolejové lampy - funkčnosť a krása, ktorú Krajské múzeum realizuje vďaka rovnomennému projektu Fondu na podporu umenia.

Autor: (ts-KMP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2018
V Rákociho paláci ožije prvé vysielanie Prešovského rozhlasu
V Krajskom múzeum v Prešove si pripomenú 80. výročie rozhlasového vysielania z Prešova. Novú výstavu sprístupnia v Rákociho paláci vo štvrtok 15. novembra. Vystavené exponáty dokumentujú činnosť Slovenského rozhlasu v rokoch 1938 až 1944.
viac
22.04.2020
Krajské múzeum v Prešove prešlo v čase krízy do online priestoru
Krajské múzeum v Prešove spustilo nové online súťaže. Takýmto spôsobom chce pomôcť rodičom a učiteľom pri vytváraní alternatívneho programu pre deti obmedzované karanténou.
viac
05.06.2020
V Rákociho paláci vystavujú unikátne dielo Jána Lazoríka
Krajské múzeum v Prešove predstaví autentické fotografie zberateľa hmotnej a duchovnej ľudovej kultúry šarišského regiónu Jána Lazoríka. Tie svojou témou približujú ťažký život roľníkov na východnom Slovensku ako aj náročnú cestu obilného zrna až k finálnemu produktu, chlebu.
viac
18.07.2020
Návštevníkov kaštieľa v Hanušovciach prekvapí slovenský unikát
Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Hanušovce nad Topľou vystavuje jedinečný komplet predmetov svadobného vena rodu Dessewffy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %