Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.07.2019 12:25

V Margecanoch obnovili obecnú knižnicu za viac ako 13 600 eur


Obecnú knižnicu v Margecanoch v okrese Gelnica obnovili za viac než 13.600 eur. Na snímke zrekonštruované priestory obecnej knižnice, v ktorej je približne 5000 kníh. Margecany. EASYFOTO TASR - Diana Semanová


Obecnú knižnicu v Margecanoch v okrese Gelnica obnovili za viac ako 13 600 eur. Ako pre TASR uviedol starosta Igor Petrik, každoročne do jej knižničného fondu pribúdajú nové tituly.


Knižnica bola pre verejnosť nedostupná od polovice marca, slávnostne ju otvorili zhruba po dva a pol mesiaci rekonštrukčných prác. „Kniha je pekná najprv svojím obsahom, ale potom aj obalom a ilustráciou. Rovnako je to i s knižnicou. Prostredie bolo staré, povedal by som socialistické. Boli sme si toho vedomí. My sme sa už aj dávnejšie uchádzali o financie z Fondu na podporu umenia o zmenu zázemia knižnice. Vtedy sa to nepodarilo,“ povedal s tým, že nárazovo by obec toľko peňazí do obnovy jej priestorov nevedela investovať.       

Dôležité pre neho bolo najmä to, aby návštevníci mali čo čítať. „Zistili sme, že v momente, ako obnovíme knižničný fond, prichádzajú aj ďalší čitatelia,“ uviedol. Naposledy získali Margecany na nákup kníh z Fondu na podporu umenia 1300 eur.       

Dotácia na základe ďalšej žiadosti obce, ktorá už bola úspešná, predstavovala z uvedeného fondu sumu 11 580 eur. Ďalších päť percent mala investovať samospráva. Obec ju napokon navýšila približne na 18 percent.       

Podľa Petrika mnohé práce vykonávali zamestnanci technického úseku obce. Ako povedal, prostredníctvom vlastných pracovných síl dokážu urobiť viac, zároveň tak budujú lokálpatriotizmus. „Nakúpili sme materiál, urobila sa aj podlaha, oprava omietok, elektroinštalácia, reparácia po osadení dvernej vitríny. To všetko robil technický úsek,“ dodal s tým, že okrem iného napríklad kotvili aj zakúpené regály. V knižničných priestoroch tiež pribudli nové svietidlá, ktoré neboli súčasťou zámeru.       

Hlavným cieľom modernizácie knižničných priestorov bolo vytvoriť príjemné a esteticky príťažlivé prostredie pre návštevníkov knižnice, rozšíriť rady čitateľov a dostať knižnicu do povedomia predovšetkým mladých ľudí. „Vytvorili sa podmienky na účelové využitie voľného času a zlepšil sa celkový obraz knižnice, aby bola dôstojným kultúrnym stánkom v obci,“ vyplýva z projektu.       

Obecná knižnica má sídlo v priestoroch obecného úradu na prízemí, čitatelia v nej nájdu približne 5000 kníh. Svoje služby poskytuje každý pondelok a piatok v čase od 15.30 h do 17.00 h.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.03.2018
Vďaka dotácii zo SFZ postupne obnovia futbalový štadión
Futbalový štadión v Spišskej Novej Vsi prejde postupne kompletnou rekonštrukciou. Slovenský futbalový zväz (SFZ) totiž schválil mestu dotáciu 750.000 eur.
viac
05.07.2018
Mesto zachráni pamiatku - hrobku Lehotských, od MK SR získalo 25-tis eur
Chátrajúca hrobka rodiny Lehotských, ktorá je jednou z najkrajších stavieb starého cintorína v Brezne, sa dočká obnovy. Horehronská metropola uspela s projektom a podarilo sa jej od MK SR získať dotáciu 25-tis eur.
viac
10.03.2019
Samospráva požiada o dotáciu na obnovu areálu secesnej vily
Samospráva Lučenca požiada Ministerstvo kultúry SR o dotáciu na obnovu areálu secesnej vily na Jókaiho ulici, ktorá slúži ako detské jasle. Predpokladaný rozpočet projektu je vo výške viac ako 162.000 eur, mesto ho bude spolufinancovať piatimi percentami.
viac
04.03.2020
V Košiciach začali s obnovou Urbanovej veže
Minulý týždeň sa začali práce na oprave strechy a fasády, pričom ju obklopilo postavené lešenie. Obnovu exteriéru veže s celkovými nákladmi 595 000 eur realizuje nezisková organizácia Perly Gotickej cesty v rámci cezhraničného projektu s podporou eurofondov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %