Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.05.2016 03:52

V Medzilabociach chcú postaviť škôlku pre deti z rómskych komunít


Snímka: msú


V meste chcú postaviť materskú školu pre 80 detí prevažne z marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Stáť by mala na Zámočníckej ulici za komunitným centrom. Rozhodli o tom mestskí poslanci na ostatnom zasadnutí, na ktorom schválili predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok.


Výstavbu by mala samospráva spolufinancovať 5 %, čo predstavuje maximálne 26.800 eur.       

Mesto tak reaguje na výzvu Ministerstva vnútra SR na podporu výstavby materských škôl v obciach s prítomnosťou MRK. "V súčasnosti žije na území Medzilaboriec 75 detí vo veku tri až šesť rokov práve z tohto prostredia a tento počet narastá," uvádza sa v dôvodovej správe, ktorú predkladal primátor mesta Vladislav Višňovský. V súčasnosti sa podľa materiálu spracováva projektová dokumentácia. Celkový rozpočet predpokladá so sumou do 536.000 eur.      

 Naposledy radnica v súvislosti so sociálnymi službami realizovala prestavbu komunitného centra, a to v minulom roku. Financie v objeme 20.000 eur získala samospráva na rekonštrukciu od Ministerstva vnútra SR. Komunitné centrum poskytuje služby sociálne odkázaným obyvateľom Medzilaboriec v bývalých priestoroch strojárskeho učilišťa na Zámočníckej ulici.       

V kompetencii pracovníkov komunitného centra je napríklad mapovanie potrieb zmienenej komunity v oblasti sociálnych služieb, poradenstvo v oblasti prípravy na školskú dochádzku a vyučovanie, preventívne aktivity, realizácia záujmovej činnosti, organizácia podujatí, voľnočasových aktivít pre deti a mládež a ďalšie činnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2016
Medzilaborciam schválili dotáciu na škôlku pre deti z rómskych komunít
Medzilaborce boli úspešné pri získavaní dotácie na projekt výstavby materskej školy na Zámočníckej ulici pre 80 detí prevažne z marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán mestu schválilo na projekt sumu 617 500 eur.
viac
10.04.2017
Výstavbu novej školy môžu zastaviť spory v samospráve
Výstavba novej školy v Chorvátskom Grobe pokračuje, podľa starostu obce Radovana Benčíka však nevedno dokedy. Na dokončenie stavby si totiž musí obec vziať úver, snahy rokovať o jeho schválení v zastupiteľstve však zatiaľ skončili neúspechom.
viac
15.01.2018
V obci Babiná budú deti od septembra chodiť do novej škôlky
V Babinej bude najmenším obyvateľom obce od septembra slúžiť nová materská škola (MŠ). Momentálne sa stavia na mieste pôvodnej budovy MŠ, ktorá pochádzala ešte z konca 19. storočia.
viac
28.07.2020
V areáli škôlky na Bernolákovej ulici začnú s výstavbou jaslí
V utorok (28. 7.) sa začína výstavba detských jaslí v areáli materskej školy na Bernolákovej ulici v Malackách. Mesto o tom informuje na webe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %