Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.07.2018 10:41

V meste budú revitalizovať park ako súčasť chráneného územia


Snímka zdroj: historickeparky.eu


Mesto Sládkovičovo bude revitalizovať chránené územie – Sládkovičovský park. Projektová dokumentácia, ktorú zadalo vypracovať, má v maximálne možnej miere zachovávať jednotlivé historické prvky parku pri rešpektovaní požiadaviek ochranárov aj pamiatkarov.


Dokumentácia k revitalizácii parku bude dokončená do konca augusta, informoval primátor Sládkovičova Anton Szabó. Poznamenal, že už desať rokov sa snažia park upraviť, ale až v tomto období im Krajský pamiatkový úrad v Trnave a Štátna ochrana prírody SR, Chránená krajinná oblasť Dunajské Luhy vyhoveli. „V súčasnosti prebieha dendrologický prieskum drevín parku, ale existuje už aj návrh na rekonštrukciu jestvujúcich a dobudovanie nových chodníkov. Po odsúhlasení projektovej dokumentácie ešte v tomto roku začneme revitalizáciu mestského parku v Sládkovičove,“ dodal.       

Chránený areál – Sládkovičovský park je zapísaný v zozname chránených oblastí, platí tu štvrtý stupeň ochrany. Plánovaný rozsah prác sa týka nielen úpravy chodníkov a dendrologického prieskumu či navrhnutia postupu ošetrenia jestvujúcich drevín alebo výsadby nových, ale tiež úpravy pódia, jazierka, vybudovania závlahového systému, nového verejného osvetlenia a kamerového systému, výsadby kríkov k oploteniu, osadenia lavičiek, úpravy okolia drevín a trávnatých plôch.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
V Radaticiach chcú okolo miestneho kaštieľa zriadiť park
Centrum dedinky Radatice, okres Prešov, zdobí neskoroklasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia. Ten bol pôvodne sídlom tamojších zemepánov, dnes je tu obecný úrad, knižnica a spoločenské miestnosti využívajú aj miestni seniori.
viac
25.08.2017
Mesto chce v rámci nového projektu zatraktívniť Park M. R. Štefánika
Mesto Partizánske sa pokúsi získať nenávratný finančný prostriedok z Fondu mikropojektov Európskej únie na realizáciu cezhraničného projektu, ktorý je zameraný na podporu turizmu a propagáciu historického, kultúrneho a prírodného dedičstva.
viac
08.10.2020
Nitra pripravuje revitalizáciu parku, má byť v troch etapách
Nitrianska radnica pripravuje rozsiahlu obnovu Mestského parku na Sihoti. Projekt bude realizovať český Ateliér Krejčiříkovi, ktorý už na magistráte prezentoval prvé pracovné návrhy.
viac
18.11.2021
Na Šťavici pribudla nová tančiareň
V lokalite Šťavica v Tisovci v okrese Rimavská Sobota pribudla nová tančiareň, pôvodná drevená stavba slúžiaca na ľudové zábavy či majálesy vyhorela koncom 90. rokov minulého storočia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %