Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
25.04.2019 08:05

V meste oslavovujú dni sv. Juraja aj festival vína


Ilustračná snímka (ds)


Od stredy (24. 4.) do nedele (28. 4.) si v Dunajskej Strede pripominajú svätého Juraja – ochrancu mesta, zaspomínajú na založenie Dunajskej Stredy a pozývajú návštevníkov na festival vína.


Ako uvádza mesto na svojej webstránke, v stredu sa bude na radnici konala inauguračná slávnosť rytierov Medzinárodného rytierského rádu sv. Juraja, ale i svätá omša v kostole sv. Juraja. Vo štvrtok sa vo Vermesovej vile konal slávnostný spomienkový večer sv. Juraja, ktorého súčasťou bude aj odovzdávanie cien.

V piatok bude nielen futbalový turnaj, ale i ochutnávka vín, festival sv. Juraja, ples a rôzne koncerty. V sobotu sa okrem koncertov a ochutnávky vín stretnú dunajskostredskí rodáci s primátorom mesta. Program zakončia v nedeľu koncertom pouličnej hudby na námestí pred mestským kultúrnym strediskom Benedeka Csaplára.       

Sv. Juraj je patrónom rytierov a vojakov. Zobrazuje sa ako rytier na koni, ktorý doráža draka. Hoci ide o legendu, symbolicky má svoj zmysel. Drak totiž predstavuje diabla, ktorý koná zlo, respektíve duchovne "požiera" ľudí. Oslavy sv. Juraja majú v Dunajskostredskom okrese dlhú tradíciu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2016
Vinári otvoria svoje pivnice pre širokú verejnosť
Vinári z Malého Horeša v okrese Trebišov otvoria svoje pivnice. Návštevníkom ponúknu ochutnávku vín a budú sa s nimi môcť porozprávať o vinárstve a víne. Podujatie pod názvom Vôňa agátu sa uskutoční v sobotu 14. mája.
viac
18.12.2018
Mestské zastupiteľstvo v Dunajskej Strede schválilo rozpočet mesta na rok 2019
Mestské zastupiteľstvo v Dunajskej Strede schválilo v uplynulých dňoch bez pripomienok rozpočet mesta na rok 2019. Jeho súčasťou je niekoľko investícií. Mestské dotácie sú vyššie.
viac
10.07.2019
Trnavská župa vás odvezie na Festival Pohoda 2019
Trnavská župa pripravila pre návštevníkov Pohoda Festival 2019 možnosť autobusovej dopravy priamo na festival a späť. Pohodové linky návštevníkov dovezú priamo pred bránu festivalu, čo v deň začiatku festivalu ušetrí čakanie na vjazde v porovnaní s osobným automobilom viac ako o hodinu.
viac
23.04.2024
V tomto týždni bude Dunajská Streda žiť Dňami sv. Juraja
Dunajská Streda sa pripravuje na tradičné Dni sv. Juraja venované oslave založenia mesta, jeho patróna a dunajskostredských významných osobností. Začnú sa v stredu 24. apríla, ich hlavná časť sa bude konať v závere týždňa. Informuje o tom radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %