Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
24.10.2016 01:16

V meste pribudne stanica na monitorovanie kvality ovzdušia


Ilustračná snímka: (tasr).


V Poprade pribudne stanica na monitorovanie kvality ovzdušia. Mestskí poslanci na svojom ostatnom zasadnutí v piatok (21. 10.) schválili prenájom pozemku na zriadenie stacionárnej monitorovacej stanice.


Samospráva aj vzhľadom na snahu riešiť situáciu v mestskej časti Veľká, v ktorej niektorí obyvatelia poukazujú na zníženú kvalitu ovzdušia v okolí jestvujúcich priemyselných prevádzok, rozhodla o umiestnení meracej stanice na pozemku v jeho vlastníctve práve v tejto časti.      

"Teším sa, pretože sme po ukončení mediácie s firmou Schüle Slovakia sľúbili, že začneme monitorovanie ovzdušia. Táto stanica nám pomôže nielen vo vzťahu k firme, ale napríklad aj k železnici a ďalším podnikom. Aby sme dokázali veci vyhodnocovať a riešiť ďalej," uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko. O vyčlenenie a prenájom pozemku požiadalo Ministerstvo životného prostredia SR.      

Kvalitu ovzdušia zisťuje a hodnotí ministerstvom poverená organizácia Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý na tento účel využíva hlavne výsledky staníc Národnej monitorovacej siete kvality ovzdušia (NMSKO). Nakoľko táto sieť v súčasnosti nepokrýva celé územie SR, má SHMÚ v rámci Operačného programu pre kvalitu životného prostredia 2014-2020 príležitosť rozšíriť NMSKO o ďalšie monitorovacie stanice a Poprad je jednou z navrhovaných lokalít.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2016
Projekt Smart City zmodernizuje mesto a jeho služby
Z Nitry by sa v budúcnosti malo stať inteligentné a moderné mesto. Vďaka projektu Smart City sa má zmeniť na sídlo, ktoré produkuje minimum emisií, šetrí zdroje, je energeticky efektívne a je schopné poskytnúť svojim obyvateľom vysokú kvalitu života.
viac
02.02.2017
Bratislava uviedla do skúšobnej prevádzky prvú SMART lavičku
V stredu (1. februára) bola za účasti primátora Bratislavy Iva Nesrovnala a námestníčky primátora Ľudmily Farkašovskej na Primaciálnom námestí oficiálne uvedená do prevádzky prvá „inteligentná lavička“ v Bratislave, ktorá bude v testovacej prevádzke tri mesiace.
viac
03.06.2020
BBSK chce zlepšiť kvalitu ovzdušia, ľudí bude učiť aj to, ako správne kúriť
Na Štefánikovom nábreží v Banskej Bystrici zaznamenali meteorológovia počas januára 2020 prekročené limity priemernej koncentrácie emisií tuhých častíc PM 10 celkovo 15-krát. V meste Jelšava k takémuto prekročeniu hodnôt prišlo počas januára celkovo 18-krát.
viac
15.03.2021
Nitra chce postupne budovať modrozelenú infraštruktúru
Mesto Nitra sa chce v budúcnosti koncepčne venovať budovaniu takzvanej modrozelenej infraštruktúry. Ide o systém vodného hospodárstva, ktorý pomáha zadržiavať v krajine vodu a pomáha tiež predchádzať povodniam.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %