Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.05.2016 04:25

V mestskej časti Vrakuňa pribudnú nové cyklotrasy


Cyklotrasa na Dvojkrížnej ulici v mestskej časti Vrakuňa. Snímka: (Skanska).


V bratislavskej Vrakuni vzniknú nové cyklotrasy. Mestské zastupiteľstvo schválilo 38 750 eur z rozpočtu hlavného mesta na realizáciu cyklistických projektov v tejto mestskej časti.


Plánovaná je cyklotrasa Malý Dunaj, vodorovné cyklistické značenie na nábreží Malého Dunaja i rozšírenie chodníka pre cyklistov vo Vrakunskom lesoparku.      

Podľa starostu Vrakune Martina Kuruca projekty sú na realizáciu jednoduché a je možné ich dokončiť v tomto roku. Mestská časť v spolupráci so svojimi partnermi bude projekty spolufinancovať v predpokladanej výške 20 000 eur.      

Riešené územie cyklotrasy Malý Dunaj sa nachádza vo východnej časti Vrakune, pozdĺž toku Malého Dunaja v úseku od ukončenia Ihličnatej ulice cez most s pokračovaním po ľavom brehu až po križovatku letisko. "Plánovaný úsek cyklotrasy tvorí časť Malodunajskej cyklotrasy. Cyklochodník bude realizovaný v dĺžke 1,6 kilometra. Pozemky sú vo vlastníctve, respektíve v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku," priblížil Kuruc.       

Cyklochodník je navrhnutý v šírke asi tri metre s asfaltovým povrchom, smerovým značením, informačnými tabuľami a doplňujúcim mobiliárom. Cyklotrasa bude nadväzovať na úsek, na ktorý už je spracovaná dokumentáciou pre územné rozhodnutie stavby cyklotrasa Malý Dunaj. Tá rieši cyklotrasu v úseku od križovatky ulíc Ráztočná - Hradská v dĺžke 970 metrov pozdĺž Malého Dunaja. Na druhej strane bude nadväzovať na cyklotrasu Jurava. "Náklady na vypracovanie projektovej dokumentácie a inžiniersku činnosť sú 13 750 eur. Financovanie výstavby cyklotrasy bude z projektu cezhraničnej spolupráce medzi Maďarskom a SR," uviedol starosta. Podanie projektu predpokladá samospráva v auguste.      

Potreba vodorovného cyklistického značenia na Malodunajskej cyklotrase na nábreží Malého Dunaja vznikla po tom, čo mestská časť v spolupráci so sponzorom dokončila opravu Vrakunskej promenády. Samospráva teraz chce odkloniť cyklistov mimo tejto pešej a oddychovej zóny, ktorá je vedená súbežne s Podunajskou ulicou. "Navrhujeme prípravu jednostupňovej projektovej dokumentácie a následnú realizáciu vodorovného a zvislého dopravného značenia pre cyklistov v odhadovanej výške 5000 eur," priblížil Kuruc.      

Pre zabránenie kolíziám medzi chodcami a cyklistami chce mestská časť rozšíriť existujúci chodník pri východnom vchode do Vrakunského lesoparku a rozdeliť ho na cyklistický a chodník pre peších.  Súčasťou projektu má byť osadenie lámp s LED žiarovkami a fotovoltaickými článkami. Taktiež aj podpora realizácie hlinenej cyklodráhy pre deti. "Odhadované náklady na projektovú dokumentáciu aj realizáciu sú 20 000 eur," spresnil starosta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2016
ŽSK dostavia ďalšiu časť cyklotrasy BikeKia, ktorá spája dva hrady
Zmluvu o poskytnutí grantu na dostavbu ďalšieho úseku cyklotrasy BikeKia, ktorá spája hrady Budatín a Strečno, v pondelok (26. 9.) podpísali podpredseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Jozef Štrba a správca Nadácie Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák.
viac
20.05.2020
Výstavba prvého úseku cyklotrasy pokračuje podľa plánov
Výstavba prvého úseku cyklotrasy na Pereckej ulici v Leviciach pokračuje podľa projektovej dokumentácie a v zmysle podmienok vydaného stavebného povolenia.
viac
07.07.2020
V L. Mikuláši pribudne ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy
Mesto Liptovský Mikuláš plánuje v budúcom roku vybudovať ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy v dĺžke takmer pol kilometra. Na stavebné práce získala radnica 88 000 eur z externých zdrojov.
viac
04.11.2020
Lesníci sprístupnia Veľkú Javorinu výstavbou novej cyklotrasy
Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu sprístupnia zo slovenskej i českej strany milovníkom cykloturistiky. Slovenskí a českí lesníci stavajú z eurofondov z oboch strán hranice na vrchol Veľkej Javoriny cyklotrasu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %