Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.06.2016 03:33

V Michalovciach dnes začínajú dni mesta


Ilustračná snímka: (int.).


Vystúpením detí michalovských základných škôl sa začínajú dnes popoludní Dni mesta Michalovce. Séria podujatí bude prebiehať až do nedele (26. 6.).


O šesťdňovej akcii informovala hovorkyňa michalovskej radnice Iveta Palečková. "Michalovčania i návštevníci si pripomenú významné udalosti, ktoré sú späté s dejinami nášho mesta a prenesú sa do obdobia stredoveku," uviedla.       

Na šesť dní je pre návštevníkov pripravený pestrý program, ktorý pozostáva z troch blokov. V prvom - Deti mestu sa predstavia deti a žiaci materských a základných škôl. Druhý blok bude patriť divadelným predstaveniam v nárečí. "Mihaľovski deski sú už neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho života v našom meste. Tentoraz sa návštevníci môžu tešiť na ochotnícke Divadlo pri fontáne a jeho predstavenie Tresk," pokračovala hovorkyňa. Členovia Kladzanského ľudového divadla zahrajú hry Koňec zbojňikoch na vichodze a Jou, paňe Bože. Súčasťou programu je aj hra Popaterce z dielne Divadla poézie – Čiapka. "Posledným divadelným predstavením v rámci dní mesta bude Lás-ka-nie 2 v podaní Radošinského naivného divadla," dodala Palečková.       

Tretím blokom, ktorý bude vyvrcholením celého programu, je slávnosť Dies pro honore civitas... na poctu mesta. Hlavným cieľom organizátorov je propagácia histórie Michaloviec, ktorú priblížia návštevníkom zaujímavou formou. Tentoraz pôjde o hrnčiarstvo. Pred 600 rokmi totiž pisár do latinskej listiny zapísal mená dvoch hrnčiarov, ktorí pôsobili na pozdišovskom panstve, ale svoje výrobky chodili predávať najmä na trhy a jarmoky v meste Michalovce. "Súčasťou života obyvateľov sa tak stali hrnce, taniere, džbány či poháre. Z úcty k majstrom hrnčiarom si slávnostným programom chceme pripomenúť toto významné výročie," uviedla Palečková s tým, že pre malých aj veľkých hrnčiarov bude sprístupnená tvorivá dielňa, v ktorej si budú môcť vyskúšať, ako vyrobiť rôzne keramické výrobky.       

Do Panteónu historických osobností mesta bude podľa slov hovorkyne uvedená grófka a dvorná dáma cisárovnej Alžbety Habsburskej Irma Sztáray. "V rámci osláv si organizátori pripravili aj špeciálne Špacirki po varošu na tému Vybrané osobnosti Michaloviec v minulosti," dodala. V parčíku na Námestí osloboditeľov, v Galérii pod nebom, bude sprístupnená výstava obrazov, ktorá je spoločným dielom mesta a Zemplínskeho múzea. Oba projekty sú realizované s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja v programe Terra Incognita.       

Dni mesta Michalovce pripravilo Mestské kultúrne stredisko, michalovská radnica a Zemplínske múzeum.       

Viac informácií a kompletný program je na webovej stránke mesta www.michalovce.sk.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2016
Zvolen pozýva na Dni mesta
Dni mesta sa budú konať v dňoch 27. 5. - 29. 5. na Námestí SNP.
viac
10.08.2016
Stred augusta sa vo Fiľakove ponesie v znamení osláv
Samospráva spolu s ďalšími organizátormi pripravila už XXVI. ročník obľúbených Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo.
viac
17.09.2018
V Trebišove ukončili leto oslavami DNÍ MESTA
Najväčšie mestské slávnosti sa konajú každoročne koncom leta. Aj v roku 2018 vyvrcholilo Kultúrne leto DŇAMI MESTA Trebišov.
viac
20.09.2019
Centrum mesta zaplnili stánky v rámci tradičného jarmoku
Návštevníci osláv Dní mesta Krompachy, spojených s tradičným jarmokom, sa aj tento rok môžu tešiť na trhy, kultúru či sprievodné podujatia. Štvordňová slávnosť sa začala vo štvrtok a potrvá do nedele (22. 9.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %