Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.11.2017 03:01

V miestnych lesoch chcú z európskych peňazí opraviť niekoľko ciest


Mestské lesy Spišská Belá s. r. o. zrekonštruovali minulý rok lesnú cestu v lokalite Ždiar v úseku medzi čističkou odpadových vôd smerom k bývalému penziónu Tatra až po lesný sklad Rovienky v celkovej dĺžke 1 km. Rekonštrukcia stála 53 tisíc eur.


V lesoch v okolí Spišskej Belej plánujú za peniaze z európskych fondov opraviť niekoľko lesných ciest.


Lesy mesta Spišská Belá s. r. o. sa v spolupráci s miestnou samosprávou zapojili do projektu s názvom Cesty pre zdravý les v rámci programu Maďarsko-Slovensko-Rumunsko-Ukrajinskej cezhraničnej spolupráce 2014-2020, financovanej z fondov Európskej únie (EÚ).       

„Hlavným partnerom projektu sú Štátne lesy Ukrajiny, zo slovenskej strany sú okrem našich mestských lesov partnermi projektu aj Národné lesnícke centrum vo Zvolene, Štátne lesy Tatranského národného parku a Lesy mesta Kežmarok. V rámci tohto projektu plánujeme rekonštrukciu lesných ciest Vojenská, Suchý potok a Čierny potok v celkovej dĺžke 3,45 kilometra s rozpočtovými nákladmi 552 000 eur,“ informoval primátor mesta Štefan Bieľak.       

 

Súčasťou budú aj ozdravné opatrenia

Súčasťou projektu sú aj ozdravné opatrenia na obnovu kalamitného územia mestských lesov, a to formou zalesňovania na ploche 24 hektárov a starostlivosťou o mladé lesné porasty na ploche 52 hektárov. Na tieto práce je v pláne vyčleniť 78 000 eur. Okrem týchto aktivít sa v projekte počíta aj s obnovou, resp. rozšírením lesníckeho náučného chodníka Fľak, vydaním spoločnej publikácie o lesoch a s rôznymi ďalšími aktivitami pre verejnosť, hlavne pre mládež.       

„V prípade úspešnosti projektu sa jeho realizácia plánuje v rokoch 2019 – 2021, čiže počas troch rokov. Projekt by mal byť spolufinancovaný vo výške 95 percent zo zdrojov EÚ a jednotliví partneri projektu prispejú päť percent z vlastného rozpočtu,“ dodal Bieľak s tým, že samotné spracovanie projektu bolo veľmi náročné, nakoľko sa pripravoval v anglickom jazyku a v súčinnosti s viacerými partnermi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.06.2020
Budovu radnice v Zlatých Moravciach čaká rekonštrukcia
Mesto Zlaté Moravce začína s rekonštrukciou budovy mestského úradu. Počas rekonštrukčných prác presťahujú jednotlivé oddelenia úradu na päť rôznych pracovísk v meste, fungovať však budú v riadnom režime.
viac
03.07.2020
Trnavská župa zmodernizuje cestu na horský priechod Havran z eurofondov
Trnavská župa získala z eurofondov vyše 4 mil. eur na opravu úseku cesty horského priechodu Havran.
viac
16.07.2020
Banská Bystrica z eurofondov obnoví deväť zastávok hromadnej dopravy
Kompletnú rekonštrukciu a modernizáciu deviatich frekventovaných zastávok hromadnej dopravy zrealizuje v budúcom roku samospráva Banskej Bystrice.
viac
01.12.2021
Fiľakovo chce zmodernizovať interiér kultúrneho strediska
Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove (MsKS) podalo projekt, v rámci ktorého by chcelo zlepšiť svoje technické i hygienické vybavenie. Reflektuje ním predovšetkým na zhoršené podmienky realizácie kultúrnych podujatí v súvislosti s pandémiou covidu-19. Rozpočet projektu je viac ako 182-tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %