Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
25.11.2017 02:02

V múzeu otvoria výstavu mapujúcu stáročia pestovania viniča v Honte


Hontianske vinohrady.


Výstavu s názvom Vinič a víno - história a súčasnosť, sprístupnia v piatok popoludní v Múzeu Andreja Sládkoviča v Krupine. Expozícia je venovaná najmä hontianskemu vinohradníckemu regiónu.


"Návštevníci na výstave uvidia napríklad niekoľko cedníkov z prútia zo Sebechlieb a Krupiny, vinohradnícke vretenovité lisy z Jabloňoviec a z Krupiny či vinohradnícke nožíky z 19. storočia z okresného mesta," povedal historik múzea Miroslav Lukáč.       

Vystavené sú však aj archívne dokumenty ako Liber fossorum (Kniha kopáčov - zoznam majiteľov viníc z Krupiny z 18. storočia), ktorá dokladá približne 900 hektárov viníc v meste. "Dnes sa tam nachádzajú asi dva hektáre," podotkol Lukáč.       

Vystavená je tiež cechová listina mäsiarskeho cechu s ojedinelou kresbou motívu viniča a hrozna, mapa viníc z blízkej obce Devičie a tiež fotografie miestnych vinohradníkov, hontianskych viníc, vinohradníckych chyžiek a domčekov v Krupine, Sebechleboch, Hontianskych Nemciach, Rykynčiciach, Kráľovciach-Krnišove, Medovarciach či Teranoch. "Máme tu aj fotografie viniča napríklad aj starej odrody krupinská strieborčina, ktorá sa tu kedysi pestovala a o ktorej písal aj Matej Bel," doplnil Lukáč.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
07.08.2017
Otvorenie výstavy palóckeho prelamovaného nábytku
V rámci osláv Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo otvorí Hradné múzeum vo Fiľakove jedinečnú výstavu.
viac
10.10.2017
Výstava Saag 780 má priblížiť prvú písomnú zmienku o meste
Výstava Saag 780, ktorá je v týchto dňoch otvorená v Hontianskom múzeu a galérii Ľudovíta Simonyiho v Šahách, má návštevníkom priblížiť z historického hľadiska prvú písomnú zmienku o meste.
viac
18.10.2017
V stropkovskom kaštieli sprístupnia dve výstavy o erboch a regióne
Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Stropkov otvára v piatok, 20.10. 2017 o 19. hodine dve nové panelové výstavy so silným edukačným potenciálom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %