Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.04.2019 05:25

V múzeu priblížia zlatú éru motocyklistiky


Ilustračný výrez plagátu


V Pohronskom múzeu v Novej Bani si v závere apríla prídu na svoje najmä milovníci dvojkolesových tátošov. Výstava Zlatá éra motocyklistiky – historické motocykle zo zbierok Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici.


 Výstava odprezentuje návštevníkom užší výber jednostopových motorových vozidiel (JMV) vyrábaných v Považských strojárňach v Považskej Bystrici v rokoch 1947 až 2005.       

"Považské strojárne boli podnik vysokej technickej úrovne, ktorý bol schopný v dobrej kvalite vyrábať rozmanité výrobky od ihly po letecký prúdový motor. Technickú invenciu pracovníkov Považských strojární vieme dostatočne uznať až dnes," uviedla riaditeľka múzea Katarína Konečná.       

Stratégia plánovania podniku v povojnových rokoch bola v znamení hľadania nového výrobného programu. Popri zabehnutých prevádzkach zlievarne, valcovne, lisovne a drôtovne sa vyrábali aj rôzne nestrojárenské výrobky. Prvým skutočne strojárskym výrobkom sa stal motocykel Manet vyrábaný od roku 1947.       

Z kompletnej zbierky 57 kusov cestných a terénnych motocyklov výstavu tvorí 13 kusov JMV predstavujúcich tzv. zlatú éru motocyklistiky nielen na Považí.       

Motocyklová obec, ale aj široká verejnosť si môže časť motocyklovej zbierky pozrieť v kaštieli v Bohuniciach (pri Pruskom). Súťažné Tatrany ako aj ďalšie cestné motocykle, vrátane prototypov, sa nachádzajú v sídle Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici. Vzhľadom na chýbajúce expozičné priestory múzea sú tieto vystavované priebežne na rôznych externých príležitostných výstavách.       

"Okrem JMV výstavu dopĺňajú trofeje továrenských jazdcov Jána Hrehora a Jána Kociana z Považskej Bystrice, športový odev súťažných jazdcov, plakety, medaile i tablo s poštovými známkami z inaugurácie známok z roku 2014, katalógy z rôznych športových súťaží a iné zaujímavé predmety z motocyklistiky," dodala Konečná.       

Výstava potrvá v Pohronskom múzeu od 26. apríla do 23. júna.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2018
Výstava Zbohom vojna priblíži jeden z najkrvavejších konfliktov
Od ukončenia prvej svetovej vojny uplynulo 100 rokov. Zapojilo sa do nej viac ako 30 štátov a vyžiadala si životy 10 miliónov ľudí. Bola jedným z najkrvavejších konfliktov v dejinách ľudstva, ktorý priblíži výstava s názvom Zbohom vojna, sprístupnená v piatok v Pohronskom múzeu v Novej Bani.
viac
08.10.2019
V Pohronskom múzeu priblížia svadobné zvyky našich predkov
V Pohronskom múzeu v Novej Bani sa bude dnes hovoriť o svadobných zvykoch našich predkov.
viac
14.02.2020
Výstava drevorezieb priblíži tvorbu novobanských rezbárov
V Pohronskom múzeu v Novej Bani dajú v najbližších týždňoch priestor dielam novobanských rezbárov druhej polovice 20. storočia. Výstava drevorezieb predstaví verejnosti od 14. februára do konca apríla tvorbu Štefana Trnku, Júliusa Katinu, Ladislava Polca a Jozefa Vozára.
viac
01.07.2022
Pohronské múzeum vystaví svoje skvosty z archívu
Svoje archívne skvosty vystaví od piatka (1. 7.) Pohronské múzeum (PM) v Novej Bani. Výstavu pripravilo pri príležitosti 70. výročia svojho založenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %