Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.08.2019 10:30

V múzeu si možno pozrieť hrady kráľa Mateja Korvína


Ilustračný obrázok — Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Výstavu Hrady kráľa Mateja otvára vo štvrtok Vlastivedné múzeum v Galante, ktoré ju pripravilo v spolupráci s Maďarským národným múzeom - Múzeom kráľa Mateja vo Vyšehrade.


Putovná výstava vznikla v roku 2018, v Maďarsku vyhláseného za pamätný rok pri príležitosti 560. výročia zvolenia Mateja Korvína za uhorského kráľa. Návštevníci si do polovice októbra môžu pozrieť, aké sídla vlastnil a mal v držbe tento panovník.       

"Kurátorom výstavy je Gergely Buzás, archeológ a riaditeľ múzea vo Vyšehrade. Výstava predstavuje kráľa Mateja a jeho hrady ako reprezentatívne panovnícke sídla," uviedla pre TASR Erika Slobodová, historička Vlastivedného múzea. Matej Korvín (1443 - 1490) sa do dejín zapísal ako vzdelaný a osvietený panovník, vďaka ktorému sa rozšíril humanizmus a renesancia.

V roku 1465 založil v Bratislave Academiu Istropolitanu, prvú univerzitu na území Slovenska. Zároveň bol však dobyvateľom a vojenským stratégom, ktorý si musel udržať rešpekt. Hrady mu tak poskytovali nielen strechu nad hlavou, ale zároveň svojou veľkosťou a výzdobou prezentovali jeho bohatstvo a moc. Na výstave je trojrozmerný veľkoplošný model hradu vo Vyšehrade, návštevníci sa môžu zoznámiť na paneloch aj s podobou jeho ďalších hradov ako Táta, Szigliget a Diósgyor a jeho dŕžav v Panonhalme a Kisnane.

Okrem hradov sa výstava zameriava na šľachtu, poddaných a duchovenstvo, aby mal návštevník ucelenú predstavu o živote v 15. storočí. Múzeum, ako dodala Slobodová, vyhlásilo pred časom  tematickú výtvarnú súťaž pre žiakov škôl. „Víťazné práce sú súčasťou výstavy a dajú možnosť nazrieť, ako si na rozdiel od odborníkov predstavuje dobu stredoveku mladá generácia,“ povedala. Výstava o kráľovi Matejovi Korvínovi a jeho hradoch bude trvať do 18. októbra.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2018
Vlastivedné múzeum približuje výstavou výrobu piva
Proces výroby piva priblíži výstava Od chmeľu k pivu vo Vlastivednom múzeu v Galante. Vernisáž výstavy, ktorá potrvá do 8. septembra, sa uskutoční v sobotu o 17.30 h. Na vernisáži bude účinkovať Základná umelecká škola Josepha Haydna Galanta a country skupina OuKeY.
viac
24.02.2019
V Galante v múzeu sa do mája koná výstava ľudových hudobných nástrojov
Vo Vlastivednom múzeu na Hlavnej ulici v Galante sa do 11. mája koná výstava ľudových hudobných nástrojov zo zbierky Kornela Duffeka s názvom Čaro muziky.
viac
11.03.2019
Múzeum J. Thaina predstaví hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína
Hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína predstaví Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch. Výstavu pripravilo v spolupráci s Maďarským národným múzeom – Múzeom kráľa Mateja vo Vyšehrade.
viac
04.06.2022
Múzeum v Galante oslavuje Deň detí
Oslavu tohtoročného Medzinárodného dňa detí posunulo Vlastivedné múzeum (VM) v Galante na sobotu. Od popoludnia až do večerných hodín pripravilo pre najmenších zážitkové prehliadky, informovala o tom Judit Pukkai z VM.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %