Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
09.10.2019 11:25

V Múzeu slovenskej dediny predstavia jesenné práce našich predkov


Múzeum slovenskej dediny v Martine. Snímka zdroj: slovakiatravel


Podujatie Keď sa zima opýta predstaví v nedeľu 13. októbra jesenné práce našich predkov návštevníkom Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea v Martine.


Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská. "Pracovné činnosti, ktoré súviseli so zásobením rodiny na zimné obdobie, predstavia členovia Folklórneho súboru Drotár z Dlhého Poľa a Folklórnej skupiny z Podhradia. Rezanie a tlačenie kapusty, krájanie jabĺčok na sušenie, príprava šípok na čaj i príprava dreva na zimu boli bežnou zručnosťou," uviedla Kiripolská.       

Doplnila, že návštevníkov bude areálom sprevádzať vôňa pečených zemiakov alebo jabĺk, ktoré si môžu sami pripraviť v pahrebe. "Môžu ochutnať špeciality ako napríklad 'zemnačne osušky' alebo zemiakovú babu. V jedení zemiakovej baby si dokonca budú môcť zmerať sily s ostatnými návštevníkmi. Ochutnajú aj čaje z byliniek pestovaných v našich záhradkách, či čerstvú jablčnú šťavu, pripravenú ručným lisom," dodala Kiripolská.       

V kováčskej vyhni predvedie prácu kováč pri podkúvaní koňa a návštevníci sa naučia, ako sa vyrábala brezová metla. "Pre najmenších sú prichystané tvorivé dielne. V nich si deti budú môcť vyskúšať plstenie ovčej vlny, vyrobiť si figúrky z makovíc a gaštanov, alebo voňavé bylinkové vrecúška ozdobené pečiatkami zo zemiakov. Počas programu od 10.00 h do 16.00 h bude hrať Podhradská muzika a o 13.30 h sa v kostole z Rudna bude konať rímskokatolícka svätá omša," uzavrela Kiripolská.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2020
V múzeu slovenskej dediny predstavia tradičnú remeselnú výrobu
Tradičnú remeselnú výrobu a šikovnosť predkov predvedú v nedeľu 14. júna remeselníci na podujatí Dnes tovariš, zajtra majster v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
18.08.2020
Žatevné zvyky predstavia v Múzeu slovenskej dediny na podujatí Dožinky
Zvyky, ktoré v minulosti sprevádzali žatvu na dedine, ukážky poľnohospodárskych prác a dožinkové slávnosti predstavia v nedeľu (23. 8.) na podujatí Dožinky v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.
viac
25.09.2020
Jubilejný Michalský jarmok ponúkne tradičné radovánky
Jarmočnú atmosféru môžu zažiť návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na tridsiatom ročníku Michalského jarmoku, ktorý sa uskutoční v nedeľu 27. septembra. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
06.10.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia jesenné práce na gazdovstve
Jesenné práce na gazdovstve spoznajú v nedeľu (9. 10.) návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Keď sa zima opýta. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %