Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.07.2016 09:57

V najväčšom živom skanzene na Slovensku žije dodnes zhruba 300 ľudí


V Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR je zapísaných približne 150 objektov.


Pamiatková rezervácia ľudovej architektúry (PRĽA) v obci Osturňa v okrese Kežmarok je rozsiahlou podhorskou obcou s typickými goralskými domčekmi. Miestni obyvatelia sa okrem ľudovej architektúry pýšia aj jedinečným osturňanským nárečím nazývaným hvara, zvykmi, tradíciami, jedlom i krojmi.


Pamiatková rezervácia nie je umelo vytvorená, ide o živý skanzen, v ktorom dodnes žije približne 300 obyvateľov. Ako uviedla starostka obce Kristína Gregoričková, ide o najväčšiu pamiatkovú rezerváciu na Slovensku, keďže obec je dlhá približne deväť kilometrov.      

V obci sa nachádza približne 150 objektov, ktoré sú zapísané v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. „Väčšinou sú to usadlosti, teda ide o dom, stodolu a hospodárske stavby, ktoré vytvárajú celok, teda usadlosť. Od ostatných domov v okolí sa odlišujú polohou, výstavbou, použitým materiálom, ale aj výzdobou,“ vysvetlila Gregoričková s tým, že v Osturni sa nachádza viacero pôvodných dreveníc, v ktorých dodnes žijú obyvatelia. „Aj preto je zaužívané slovné spojenie živý skanzen,“ dodala.       

Pôdorys rezervácie je tvarovaný podľa tunajšieho potoka, v reťazovitej zástavbe sa tu nachádza mnoho tradičných drevených domov s uzavretými dvormi. Originalita miestnej architektúry je daná i tým, že rámy okien i škárovanie medzi brvnami sú maľované. „Zaujímavá je drevenička, ktorá je v súkromnom vlastníctve a má zhruba 133 rokov. Majitelia ju udržiavajú vo veľmi dobrom stave a je zariadená pôvodným nábytkom tak, ako sa kedysi žilo. V prípade, že by ju chceli turisti vidieť, tak majitelia sú ochotní sprístupniť ju,“ informovala starostka. Podľa nej je zaujímavý aj gréckokatolícky chrám či tri jazerá, ktoré sa na území obce nachádzajú.       

V 70. rokoch žilo v Osturni okolo 1600 obyvateľov. „Vyhlásením PRĽA v roku 1979 bola zakázaná výstavba a ľudia sa začali sťahovať do miest. Preto v Osturni dnes žije zhruba 300 obyvateľov. Toto bol jeden z faktorov podstatného zníženia obyvateľstva, ktorí si nemohli postaviť obydlie a pracovať na poľnohospodárstve, preto sa začali sťahovať za prácou,“ vysvetlila starostka. Dodala, že dnes je situácia iná. Napriek tomu, že počet obyvateľov v obci nestúpa, tak vďaka PRĽA sa Osturňa stala vyhľadávanou oblasťou pre turistov a návštevníkov, ktorí v podhorskej obci nájdu pokoj a oddych.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2016
Skanzeny prezentujú život ľudí v historickom prostredí krajiny
Domáci i zahraniční turisti môžu na desiatich miestach Slovenska spoznať atmosféru života ľudí v prostredí historickej krajiny.
viac
25.01.2017
Žilinská župa pokorila kultúrny milión
Hrady, múzeá, prírodné expozície, galérie či knižnice v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja prilákali v minulom roku rekordných 1,7 mil. návštevníkov. Informoval o tom žilinský župan Juraj Blanár.
viac
14.12.2017
Séria podujatí v Zázrivej priblíži tradičné tesárstvo
Najbližšie dni budú v obci Zázrivá venované tradičnému tesárstvu. Od piatka 15. 12. do nedele 17. 12. bude prebiehať workshop tradičného tesárstva a ľudového staviteľstva, ktorého témou budú najmä pravidlá obnovy tradičných stavieb.
viac
21.05.2020
Gemerské osvetové stredisko vydalo príručku o transkripcii nárečia
Transkripcii nárečia vo folkloristických textoch z oblasti Gemera a Malohontu je venovaná nová metodická príručka, ktorú vydalo Gemerské osvetové stredisko v Rožňave. Jej autorom je jazykovedec Gabriel Rožai.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %