Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.05.2016 12:00

V nedeľu budú na detskej železnici hýčkať mamičky aj ich detičky


Snímka: OZ Detská železnica


Dobrovoľníci z Košickej detskej historickej železnice sa chcú na Deň matiek, v nedeľu 8. mája, poďakovať všetkým mamkám špeciálnym programom.


Tie sa v tento deň v sprievode svojich ratolestí odvezú za zvýhodnené cestovné a na konečnej stanici Alpinka sa budú môcť spoločne skrášliť. Novinkou bude pojazdný kadernícky salón pre deti.

„Mamky sú naše verné cestujúce, aj preto ich v tento deň odvezieme symbolicky za detský cestovný lístok. Stačí prísť v sprievode svojich detí. Na Alpinke sme pre ne pripravili prekvapenie v podobe bezplatného líčenia, novinkou bude premiéra pojazdného kaderníckeho salónu pre deti“ pozýva Ľubomír Lehotský, predseda OZ Detská železnica Košice.

Program pripravilo občianske združenie Detská železnica Košice v spolupráci so spoločnosťou AVON, ktorá okrem líčenia pripravila aj tombolu o hodnotné kozmetické balíčky. V tento deň vás pozývame aj do špeciálneho pojazdného kaderníckeho salónu pre deti, kde sa o účesové kreácie postará kaderníčka Katka. V Čermeli nastúpia deti so strapatými vláskami a po absolvovaní jazdy vláčikom vystúpia vyčesané mladé dámy či páni. Z Čermeľa vyrážame o 9.20, 11.20, 13.20, 15.20 a 17.20. Z Alpinky sa vraciame o 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 a 18.00.

Košická detská historická železnica si v tomto roku pripomína 60. výročie otvorenia druhého úseku trate od stanice Vpred po konečnú stanicu Alpinka. Premáva každý víkend. V máji ešte pripravuje Nábor mladých železničiarov (15. 5.), Noc múzeí a galérií (21. 5.), II. jarný expres z Košíc do Rožňavy na MDD (28.5.) a Hračkobranie (29. 5.). Viac informácií o pripravovaných podujatiach nájdete už čoskoro na www.detskazeleznica.sk alebo na Facebooku.

OZ Detská železnica od roku 2012 v spolupráci s Mestom Košice zabezpečuje dopravu na unikátnej úzkorozchodnej trati Košickej detskej historickej železnice. Pioniersku železnicu vybudovali v rokoch 1955 – 1956 a dnes je jednou z najväčších atrakcií mesta. Rušne, vagóny a časť koľajiska sú zapísané v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok SR. Detská železnica patrí s takmer 40 000 návštevníkmi ročne k najznámejším atrakciám v širokom okolí. Združenie sa od roku 2012 stará o všetky rušne a osobné vozne, ktoré k Detskej železnici prináležia. Medzi nimi aj 132-ročného parného rušňa „Katka“, ktorý je najstarším prevádzkovaným rušňom vo Višegrádskom regióne a je symbolom železničky. V tomto roku na železničku pribudol nový parný rušeň Krutwig, ktorý je najmladším parným rušňom na Slovensku. OZ DŽK od svojho vzniku opravilo a zachránilo pred skazou niekoľko historických vozňov, dva motorové rušne a dve parné lokomotívy. Viac na www.detskazeleznica.sk

Autor: Zuzana Lehotská, OZ Detská železnica Košice


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Detská železnica oslávi 60. výročie dokončenia trate
Deň plný pary, atraktívneho programu či prevádzky štyroch rušňov zažijú návštevníci vo štvrtok 1. septembra na historickej úzkorozchodnej železnici v Čermeľskom údolí.
viac
16.03.2017
Za pamiatkami UNESCO na Spiši vás odvezie motoráčik
Organizácia Košice Región Turizmus pripravila pre všetkých turistických nadšencov jedinečné nostalgické jazdy VLAKOM ZA UNESCOM. Prvý vláčik vyráža z Košíc na gotický Spiš už 2. apríla.
viac
27.09.2018
Staničná budova v Čemeli je dokončená
Rozostavaná staničná budova Košickej detskej historickej železnice v Čermeli sa dočkala konečnej podoby. Občianske združenie Detská železnica Košice s jej výstavbou začalo ešte v roku 2017.
viac
22.04.2021
Prvá na Slovensku otvorí sezónu Košická detská historická železnica
Zo všetkých historických úzkorozchodných železníc na Slovensku práve tá v Košiciach začne sezónu v tomto roku ako prvá. Kolesá historického vláčika sa po koľajniciach v Čermeľskom údolí rozbehnú v sobotu 24. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %