Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
18.09.2019 04:25

V obci Družstevná pri Hornáde dnes slávnostne otvorili Komunitné centrum


Snímka zdroj: aipweb.sk


Komunitné centrá majú obyvateľom sprístupniť sociálne služby, rozvíjať komunitnú prácu a tak zaviesť pozitívne zmeny v obciach, v ktorých žijú marginalizované rómske komunity. Stretávať sa v nich môžu rodiny s deťmi, nezamestnaní, seniori, ale najmä dospievajúca mládež.


„Komunitnými centrami dávame mladým rodinám nádej a predovšetkým deťom budúcnosť. Je to miesto, kde sa naučia zmysluplne nakladať so vzácnou komoditou, akou voľný čas je a urobiť ďalší krok v procese harmonizácie vzájomného spolunažívania obyvateľov v obci,“povedala ministerka vnútra Denisa Saková.

V centre budú realizované vzdelávacie aktivity ako predškolská výchova, doučovanie detí školského veku, kurzy finančnej gramotnosti a iné kultúrne aktivity, ktoré majú cieľ, zapojiť znevýhodnené skupiny do bežného života.

„Som veľmi rád, že sme v našej obci mohli vybudovať za pomoci prostriedkov z eurofondov Komunitné centrum. Jeho výstavbou sa obyvateľom obce umožní prístup ku komplexným sociálnym službám, ktorými možno eliminovať ich nepriaznivú životnú situáciu,“ uviedol starosta obce Družstevná pri Hornáde Ján Juhás.

V rámci národného projektu Komunitné centrá v mestách a obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít ide o v poradí 62. sprístupnené centrum z celkového počtu plánovaných 150. Ešte na jeseň by malo byť otvorených ďalších deväť. Tento rok komunitné centrá pribudli napríklad v mestách Nitra, Veľké Kapušany, Humenné a Sečovce. Od roku 2017 MV SR v režime uvedeného národného projektu podporilo činnosť komunitných centier sumou viac ako 3 169 000 EUR.

Na výstavbu Komunitného centra v obci Družstevná pri Hornáde MV SR poskytlo dotáciu v rámci výzvy Operačný program Ľudské zdroje v roku 2018 v celkovej výške 236 080 EUR. Týmto programom prispievame na výstavbu a rekonštrukciu komunitných centier a ďalších 107 projektov vo výške viac ako 28 mil. EUR je v procese realizácie. V najbližšom období bude otvorených päť centier – Michalovce, Bardejov a obce Širkovce, Klenovec a Hencovce podporených sumou viac ako 975 300 EUR.

Autor: Silvia Keratová - tlačový odbor KMV Ministerstva vnútra SR


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.02.2020
Zvolenské klientske centrum v novom OÚ otvorili ako 61. v poradí
Vynovený štátny objekt, do ktorého sa v uplynulých dňoch presťahoval z mestskej budovy na Námestí SNP celý Okresný úrad (OÚ), otvorili v utorok (25. 2.) na Študentskej ulici vo Zvolene. Jeho súčasťou je aj klientske centrum, ktoré sa tak v rámci Slovenska stalo 61. v poradí.
viac
16.09.2023
Komunitné multifunkčné centrum otvorí svoje brány pre verejnosť
Komunitné multifunkčné centrum (KOMUCE) v Banskej Bystrici otvorí svoje brány pre verejnosť. Určené to je pre všetkých obyvateľov, ktorí majú záujem dozvedieť sa o činnosti a možnostiach jeho využitia. TASR o tom informoval Miroslav Strelec z tlačového oddelenia mesta.
viac
04.11.2023
V Bratislave otvorili prvé komunitné centrum pre ľudí s HIV
V Bratislave otvorili prvé komunitné centrum pre ľudí s HIV. Jeho cieľom je nielen poskytovať podporu a pomoc ľuďom žijúcim s touto infekciou, ale aj šíriť osvetu a povedomie o HIV a iných sexuálne prenosných ochoreniach.
viac
28.02.2024
Mesto otvorí nové komunitné centrum v Dražovciach
Mesto Nitra pripravuje otvorenie komunitného centra v mestskej časti Dražovce. Radnica začala projekt pripravovať v roku 2021. Ako informoval mestský úrad, kolaudačné rozhodnutie nadobudlo platnosť 1. februára 2024. Zriaďovaciu listinu budú mestskí poslanci schvaľovať na svojom zasadnutí 29. 2. 2024
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %