Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.03.2018 12:04

V obci Lišov bude prvý Veľkonočný jarmok, podporiť má miestnych remeselníkov


Plagát - pozvánka


Prvý Veľkonočný jarmok pripravujú na sobotu 17. marca od 10.00 h v obci Lišov v okrese Krupina. Zorganizovať sa ho podujali tamojší mladí ľudia v spolupráci s miestnym obecným úradom.


"Jarmok je určený najmä remeselníkom a výrobcom z regiónu. Chceme ich takto podporiť v ich snahe o zachovanie tradičnej výroby," vyjadril sa pre TASR za organizátorov Jakub Dvorský, podľa ktorého je cieľom podujatia aj rozvoj turizmu v obci a regióne.       

Podujatie bude mať "hlavný stan" v kultúrnom dome, kde okrem remeselníkov budú aj ukážky zdobenia kraslíc a výroby hontianskej paličkovanej čipky. Pre návštevníkov budú však otvorené aj na Slovensku ojedinelá Galéria masiek, kde je viac ako 400 totemových masiek z celého sveta, a tiež Lišovské múzeum, kde je expozícia pôvodnej lišovskej izby.       

Malá dedinka, ktorá leží neďaleko kúpeľných Dudiniec, má viacero turistických zaujímavostí. V strede obce sa nachádza pomník padlým sovietskym vojakom, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní obce. Údajne je takto prvým, ktorý bol postavený v Československu krátko po vojne.       

Ďalšou zaujímavosťou je mierne mineralizovaný prameň v dolnej časti obce, v minulosti využívaný na pranie. Obec je však známa aj vinicami (strapec hrozna má aj vo svojom erbe), tufovými pivnicami, ktoré tamojší obyvatelia vyhĺbili ešte v čase tureckých vpádov, a tiež výstavami v Stodole výtvarníka Fera Liptáka, kde sa koncom leta schádza množstvo spriaznených slovenských umelcov. Na miestnom cintoríne sa navyše nachádza niekoľko nevšedných pomníkov z 19. storočia.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2016
Pozvánka na Radoľský jarmok
Obec Radoľa a Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, Vás pozývajú v utorok 5. júla 2016 na Radoľský jarmok.
viac
05.09.2019
V obci Vinosady sa snažia zachovať ľudové zvyky a tradície
S vinárskymi tradíciami a krojmi z Vinosadov sa budú môcť zoznámiť aj návštevníci septembrového modranského a pezinského vinobrania.
viac
19.06.2020
Vladičský raj ponúka do 100 kilometrov turistických trás
Prihraničná obec Vladiča v Stropkovskom okrese, ktorá vznikla zlúčením piatich obcí Malá a Veľká Driečna, Nižná a Vyšná Vladiča a Suchá sa vďaka okolitej prírode a pokojnému prostrediu teší stále väčšiemu záujmu turistov.
viac
07.08.2021
Storočnicu turizmu oslavuje obec Demänovská Dolina zábavne i poučne
Okrúhlych 100 rokov turizmu oslavuje obec Demänovská Dolina dvojdňovým podujatím pre všetky generácie „Demänovská dračia 100PA“. V piatok ho otvorila rodinná turistická hra Cesta draka Demiána, pokračoval spomienkami bývalých horských záchranárov a jaskyniarov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %