Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.11.2018 12:45

V obci Slaská chcú obnoviť materskú školu, obec hľadá partnera


Letecký záber na obec Slaská - Snímka zdroj OcÚ


V obci Slaská (okres Žiar nad Hronom) chcú obnoviť materskú školu, dôvodom je zvyšujúca sa pôrodnosť. Starosta Daniel Gelien informoval, že počet detí vzrástol v dedine najmä vďaka rodinám, ktoré sa sem v ostatných rokoch prisťahovali. Aktuálne má Slaská 480 obyvateľov.


Materskú školu tu zrušili v roku 2004, obec si podľa Geliena nemohla dovoliť prevádzkovať škôlku so štyrmi deťmi a štyrmi zamestnancami pri ročnom náklade 25.000 eur. Budovu bývalej škôlky však obec nepredala. Niekoľko rokov tam sídlila vývarovňa Červeného kríža, ostatné dva roky ju už len temperujú.       

"Budova je síce v relatívne dobrom stave, určite však bude vyžadovať dôkladnú rekonštrukciu. Okná sú vymenené, budovu ale bude potrebné dispozične upraviť, vykonať rekonštrukciu rozvodov vody a elektriky, ako aj riešiť modernejšie podlahové kúrenie. Modernizáciu budú vyžadovať aj umyvárky a sociálne zariadenia," priblížil Gelien.

Slaská na rekonštrukciu škôlky peniaze nemá a tak podľa Geliena hľadajú korektného partnera zo súkromného vzdelávacieho sektora. Keď podľa jeho slov nebudú výzvy z eurofondov, ostáva len spolupráca so súkromným sektorom.       

"Hľadáme preto partnera, ktorý by chcel vstúpiť do spolupráce na kvalitnom projekte predškolského vzdelávania malých detí. Obec poskytne pozemok, budovu a maximálnu súčinnosť, od partnera očakávame možnú investíciu do rekonštrukcie škôlky a know-how výchovy,” podotkol starosta s tým, že hľadajú niečo netradičné. “Nechceme klasickú, štandardnú škôlku. Hľadáme niečo netradičné. Kvalitnú predškolskú výchovu v prostredí dediny,” dodal Gelien.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2016
Rómske domácnosti majú šancu získať prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 7. decembra 2016 výzvu zameranú na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
09.12.2016
P. Pellegrini: Výzvy pri eurofondoch by sa mali vyhlasovať v dvoch kolách
Pri vyhlasovaní výziev na predkladanie projektov, ktoré by sa mohli financovať z eurofondov, by sa mal viac udomácniť systém dvoch kôl. Zjednodušilo by to získavanie eurofondov pre mestá a obce a zároveň by im to ušetrilo financie.
viac
08.09.2017
MV SR zjednodušilo podmienky výzvy na prístup k pitnej vode
Oprávnení žiadatelia z 1043 obcí a miest majú možnosť sa zapojiť do výzvy v predĺženom termíne uzávierky, a to do 26. septembra 2017.
viac
03.12.2020
Po vyše 15 rokoch obnovila obec Sirk činnosť DHZ
Samospráva obce Sirk v okrese Revúca po viac ako 15 rokoch obnovila fungovanie dobrovoľného hasičského zboru obce (DHZO). Informoval o tom starosta Daniel Fakla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %