Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.01.2019 01:05

V obci zrealizujú v tomto roku viacero investícií


SKI Liptovská Teplička – lyžiarské stredisko ako ho poznajú návštevníci. Obec však žije aj inými realitami. Snímka zdroj: www.skiteplicka.eu


V obci Liptovská Teplička plánujú v tomto roku zrealizovať viacero investičných akcií, prevažná väčšina bude financovaná z európskych fondov.


„Máme schválených približne 360 000 eur na výstavbu komunitného centra, kde budeme jednak vzdelávať rómsku komunitu v manuálnej, ale aj počítačovej sfére a budeme ho využívať aj na ďalšie obecné účely,“ uviedol pre TASR starosta obce Slavomír Kopáč.       

V Liptovskej Tepličke, kde je dohromady viac ako 2400 obyvateľov, v súčasnosti žije približne 700-členná rómska komunita. Centrum, ktoré bude slúžiť celej obci, by malo byť v prevádzke od začiatku roka 2020. Pôjde o prízemnú stavbu, ktorá sa dá podľa starostu dovtedy reálne postaviť.       

Samospráva zároveň získala finančné prostriedky aj na rozšírenie kapacít miestnej materskej školy. „Konkrétne pôjde o dotáciu 235 000 eur, ktorú použijeme na prístavbu existujúcej budovy a rekonštrukciu priestorov pre zamestnancov. Vďaka tomu sa rozšíri kapacita škôlky o 19 detí. Teraz ich máme umiestnených 48 a pribudnú nám aj dvaja noví zamestnanci. V tejto škôlke sme zamestnali aj asistenta, ktorý pracuje s rómskymi deťmi,“ doplnil Kopáč s tým, že momentálne prebieha verejné obstarávanie na projekt a gro prác by mali stihnúť od júna do augusta tohto roku. „Jeden mesiac sa bude časť detí učiť v podkroví športového areálu, zvyšné umiestnime v budove základnej školy,“ dodal starosta.       

Obci sa podarilo tiež získať zdroje vo výške 164 000 eur na tri nové odborné učebne v tamojšej základnej škole. Okrem toho v nej prebehne aj prestavba podkrovia, kde vznikne priestor a kabinety pre učiteľov. Túto časť už bude samospráva financovať z vlastných zdrojov, obec na ňu vyčlenila niečo viac ako 100 000 eur.       

„Takou našou ďalšou prioritou je získať zdroje aj na novú telocvičňu, pretože v obci zatiaľ žiadnu telocvičňu nemáme. Bude to ale veľmi náročné, pretože sa to rieši už od 70. rokov minulého storočia. Snáď sa nám to podarí v tomto volebnom období,“ uzavrel Kopáč.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.01.2019
Najväčšou investíciou mesta bude rekonštrukcia predstaničného priestoru
Najväčšou investíciou roka 2019 realizovanou mestskou samosprávou vo Zvolene bude rekonštrukcia predstaničného priestoru v okolí železničnej stanice. Mesto získalo na tento projekt viac ako 1,8 milióna eur z eurofondov.
viac
01.06.2019
Bratislava chce byť cyklomestom, privíta svetových expertov
V Bratislave sa v dňoch 3. - 4. júna 2019 uskutoční podujatie Cyklomestá 2019, konferencia o mobilite a kvalite života v mestách a obciach. Ponúkne odpovede na otázky prečo, a najmä ako prostredníctvom udržateľnej mobility zlepšiť život v slovenských mestách.
viac
03.06.2019
Do obce prichádzajú mladí ľudia, o bývanie je veľký záujem
Rastúci záujem mladých ľudí o voľné stavebné pozemky v Sedliackej Dubovej zabezpečil projekt pozemkových úprav, na ktorom v obci pracovali vyše desiatich rokov.
viac
11.06.2020
ZMOS pripravuje analýzu majetku a investícií miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje analýzu majetku a investícií samospráv. Dokument bude svojim zameraním prvý svojho druhu, ktorý ponúkne komplexné spracovanie dáta a informácie spojené s nadobudnutím a zhodnocovaním majetku miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %