Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
11.05.2016 03:28

V okolí Starej Ľubovne vznikli tri turistické trasy dlhé 38 km


Pieninský národný park.


Oblasť Severného Spiša a Pienin je známa prírodnými krásami a bohatou históriou, ktorá každoročne láka tisícky turistov.


Na tomto území v ostatných dňoch vznikli turistické trasy dlhé 38 km, ktoré mapujú slovensko-poľské turistické chodníky a poukazujú aj na padlých vojakov.       

"Hornatosť a bohatý lesný porast v oblasti Severného Spiša a Pienin priťahovali ľudí, ktorí v období vojny nemohli legálne prekračovať hranice. Preto v rokoch 1939 až 1944 prebiehala na slovensko-poľskom pohraničí intenzívna vzájomná spolupráca medzi poľskou kuriérskou službou a slovenskými ilegálnymi prevádzačmi," vysvetlila Zuzana Hambáleková z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny. Doplnila, že trasy, ktoré slúžili na prechod poľským politickým emigrantom a Židom sa dnes nazývajú slovensko-poľské kuriérske chodníčky.       

Vďaka projektu Spomienky na slovensko-poľské kuriérske chodníčky boli v oblasti Severného Spiša a Pienin vyznačené tri turistické trasy. "V celkovej dĺžke 38 km sú vybudované oddychové miesta s lavičkami a tabuľami s informáciami o histórii slovensko-poľských kuriérov. Projekt realizovalo mesto Stará Ľubovňa v spolupráci s poľským partnerom Piwniczna-Zdroj," informovala Hambáleková.

Prvá trasa vedie zo Starej Ľubovne na Ľubovniansky hrad cez Oslí vrch a Doštenské sedlo až po Mníšek nad Popradom. Druhá cesta začína na Osliom vrchu a pokračuje cez sedlo Vabec, Medvedelicu až po Eliášovku. Posledná trasa je smeruje z Doštenského sedla cez Hraničné a končí na Chatách.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2017
Na severnom Spiši a v Pieninách pribúdajú špeciálne horské cyklotrasy
Na severnom Spiši a v Pieninách majú milovníci horskej cyklistiky k dispozícii aj takzvané singletraily. V regióne sa nachádzajú za Ľubovnianskym hradom a pri obci Lechnica v okrese Kežmarok.
viac
29.05.2020
Ďalšie príklady dobrej praxe sú zo Starej Ľubovne, Lendaku a Popradu
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tentokrát sa sústredilo na podporu cestovného ruchu a športu.
viac
04.11.2020
V rámci programu Živé chodníky sa podarilo obnoviť sedem lokalít
V rámci programu Živé chodníky sa vďaka grantom podarilo obnoviť sedem lokalít. Dobrovoľníci zlepšili podmienky pre pešiu a cyklistickú turistiku. Informovala o tom Martina Ragalová z externej komunikácie nadácie Ekopolis.
viac
29.12.2022
V meste opravia miestne komunikácie, radnica získala dotáciu
Vďaka nenávratnému finančnému príspevku zo štátneho rozpočtu obnovia v Starej Ľubovni viaceré miestne komunikácie. Informoval o tom primátor Ľuboš Tomko s tým, že výška dotácie je takmer 320 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %