Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.10.2019 01:00

V Pohronskom múzeu priblížia svadobné zvyky našich predkov


Ilustračná snímka (tasr)


V Pohronskom múzeu v Novej Bani sa bude dnes hovoriť o svadobných zvykoch našich predkov.


Prednáška na tému "Svadba v minulosti" v podaní etnológa Adama Uhnáka je sprievodným podujatím k aktuálnej výstave "Čo to za veselie - svadobné kroje z národopisnej Šatnice Matice slovenskej".       

Výstava, ktorá potrvá do 18. októbra, pozostáva z fotografií svadobných ľudových odevov s prezentáciou svadobných odevov z rôznych oblastí Slovenska. Jej cieľom je ukázať návštevníkom tradičné slovenské odevy také, aké sú – krásne, originálne a jedinečné.       

"Slovensko je neobmedzenou studnicou folklórneho bohatstva a umeleckého cítenia. Jednou z najvýraznejších súčastí ľudovej kultúry u nás je kroj," uviedla riaditeľka múzea Katarína Konečná. Jeho neskoršia podoba sa začala rodiť pred viac ako dvesto rokmi, keď sa z pôvodne jednoduchého a jednotného odevu začali v jednotlivých regiónoch oddeľovať osobitné formy oblečenia. Všedný pracovný odev bol obohatený o nové súčasti a pestré ozdoby, predovšetkým výšivky. Postupne tak vznikali slávnostné, sviatočné či príležitostné kroje, ktoré vyjadrovali nielen príslušnosť človeka k určitému kraju či obci, ale aj jeho spoločenské postavenie. "Výsledkom tohto procesu bolo na Slovensku začiatkom 19. storočia približne 70 regionálnych foriem ľudového kroja, odrážajúceho osobitý vkus a fantáziu ľudu," priblížila Konečná.       

O ľudovú kultúru a špeciálne o ľudový odev je podľa nej v súčasnosti taký záujem, akému sa doposiaľ tieto prvky kultúrneho dedičstva netešili. "Preto aj naša výstava Čo to za veselie – svadobné kroje z národopisnej Šatnice Matice slovenskej, priblíži ľuďom krásu dedičstva našich predkov. Vyniknú tu najkrajšie svadobné kroje zo Šatnice Matice slovenskej, ktorá vlastní 1658 krojov pre ženy, mužov i deti," dodala Konečná.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2018
Výstava Zbohom vojna priblíži jeden z najkrvavejších konfliktov
Od ukončenia prvej svetovej vojny uplynulo 100 rokov. Zapojilo sa do nej viac ako 30 štátov a vyžiadala si životy 10 miliónov ľudí. Bola jedným z najkrvavejších konfliktov v dejinách ľudstva, ktorý priblíži výstava s názvom Zbohom vojna, sprístupnená v piatok v Pohronskom múzeu v Novej Bani.
viac
18.02.2019
Najnovšia výstava Pohronského múzea prezradí desatoro o gajdách
Pre región Pohronského Inovca je charakteristická gajdošská kultúra. Gajdy predstavuje aj najnovšia výstava novobanského Pohronského múzea. Výstava Desatoro o gajdách predstavuje rôzne typy tohto ľudového nástroja a jeho súčasti zo zbierok Slovenského národného múzea (SNM) - Hudobného múzea.
viac
01.07.2022
Pohronské múzeum vystaví svoje skvosty z archívu
Svoje archívne skvosty vystaví od piatka (1. 7.) Pohronské múzeum (PM) v Novej Bani. Výstavu pripravilo pri príležitosti 70. výročia svojho založenia.
viac
08.03.2024
V múzeu otvoria výstavu ručne maľovaných vajíčok
Návštevníci Pohronského múzea v Novej Bani budú môcť v najbližších týždňoch obdivovať krásu a majstrovstvo ručne maľovaných veľkonočných vajíčok. V piatok (8. 3.) tu totiž otvoria výstavu 14. ročníka celoslovenskej prehliadky výrobcov kraslíc Vandrovalo vajce. Vernisáž je naplánovaná o 15.00 h.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %