Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.09.2016 08:03

V Považskej Bystrici pribudne 86 nájomných bytov vyššej a strednej kategórie


Ilustračná snímka: (povazska-bystrica.sk).


V Považskej Bystrici sa po niekoľkoročnej stagnácii opäť rozbieha výstavba nájomných bytov. Po bytovom dome na sídlisku SNP pri športovej hale začali s výstavbou bytových domov ďalšie dve súkromné spoločnosti.


Dve bytovky rastú pri futbalovom štadióne, jedna vznikne rekonštrukciou bývalých internátov v Strojárenskej štvrti.      

Ako informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková, spoločnosť Hant Development stavia dve bytovky so 44 bytmi v areáli futbalového štadióna. Spoločnosť sa zaviazala zrealizovať, postaviť a skolaudovať byty s infraštruktúrou do 31. 8. 2017 a následne predať bytový dom a pozemky mestu. Mesto sa zaviazalo v prípade splnenia všetkých podmienok kúpiť skolaudovaný bytový dom za 2,59 milióna eur. Mesto byty kúpi iba ak získa finančné prostriedky zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). V prípade, že v lehote do 31. 1. 2018 nedôjde k uzatvoreniu riadnej kúpnej zmluvy, môže spoločnosť vyzvať mesto na uzatvorenie kúpnej zmluvy, ktorej predmetom bude prevod vlastníckeho práva k časti pozemku nachádzajúceho sa pod bytovými domami za kúpnu cenu, ktorá bude určená na základe osobitného znaleckého posudku.      

Poslanci tiež schválili obdobné memorandum so spoločnosťou MIPA Invest, ktorá realizuje výstavbu bytového domu so 42 bytovými jednotkami v Strojárenskej štvrti. V prípade úspešného získania financií zo ŠFRB by mesto malo kúpiť skolaudovaný bytový dom za takmer 2,2 milióna eur.      

„Poslanci sa rozhodli, že podporia podpis oboch memoránd, ktoré mesto zatiaľ k ničomu nezaväzujú. Prisľúbili sme len to, že podáme žiadosť na Štátny fond rozvoja bývania a v prípade, ak budeme úspešní, tak bytovky takýmto spôsobom prefinancujeme. Ak by to nevyšlo, pôjde naďalej o súkromnú investíciu spoločností, ktoré si byty predajú vo vlastnej réžii,“ vysvetlil primátor Považskej Bystrice Karol Janas.       

Mesto Považská Bystrica obom stavebníkom vydalo stavebné povolenia na výstavbu dvoj- a trojizbových bytov. „Chcem ubezpečiť a zároveň upokojiť verejnosť, že v prípade všetkých troch bytoviek vznikajú byty strednej a vyššej kategórie. V žiadnom prípade nepôjde o sociálne malometrážne byty. Strojárenská časť už v minulosti trpela práve kvôli takýmto obyvateľom, ktorí tu zvyšovali kriminalitu a znepríjemňovali život ostatným občanom. V žiadnom prípade neplánujeme a ani sme neschválili výstavbu malometrážnych bytov, do ktorých by sme mali nasťahovať takéto osoby. Už v minulosti opakovane niekto mestom šíril takéto fámy, nikdy pritom nešlo a pravdivé informácie,“ zdôraznil Janas.      

Prideľovanie mestských nájomných bytov v Považskej Bystrici upravuje všeobecne záväzné nariadenie. Jeho účelom je stanovenie podmienok a postupu pri ich prideľovaní, užívaní a opakovanom nájme. Žiadatelia musia splniť viacero podmienok, pričom ich žiadosť schvaľuje bytová komisia na základe určených kritérií. Uchádzači o mestský nájomný byt nesmú zabúdať na to, že žiadosť je potrebné každý rok obnovovať, inak bude z evidencie vyradená.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.08.2020
Obec Lehnice odovzdá 19 nových nájomných bytov
Obec Lehnice odovzdá už čoskoro 19 nových nájomných bytov ich obyvateľom. V priebehu dvoch desaťročí zaobstarala dovedna už deväť bytových domov pre nájomné bývanie, v nich bolo doteraz 140 bytových jednotiek.
viac
21.01.2021
Mesto Košice chce na Jesenského ulici stavať nájomné byty
Na Jesenského ulici v Košiciach by mohli vyrásť mestské nájomné byty. Mesto vyhlásilo súťaž návrhov na ich výstavbu, lehota na predkladanie ponúk uplynie 1. februára.
viac
28.04.2021
Bratislava plánuje v Janíkovom dvore postaviť nájomné byty i parkovací dom
Mesto Bratislava plánuje v petržalskej lokalite Janíkov dvor, blízko plánovanej električkovej zastávky, postaviť jeden z mestských domov určených na nájomné bývanie a spoločne s tým aj parkovací dom režimu P+R.
viac
17.02.2022
Projekt výstavby nájomných bytov pri Terchovskej je v procese EIA
Projekt výstavby 85 nájomných bytov pri Terchovskej ulici v bratislavskom Ružinove je v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Predložila ho spoločnosť Metro Bratislava, v ktorej je väčšinovým akcionárom hlavné mesto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %