Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
01.04.2016 10:00

V Prievidzi sa mení systém umiestňovania veľkokapacitných kontajnerov


Na prievidzskom sídlisku Píly sa mení systém umiestňovania veľkokapacitných kontajnerov. (Foto: Shutterstock)


Nový spôsob umiestňovania veľkokapacitných kontajnerov čaká od jari obyvateľov prievidzského sídliska Píly. Kým v minulosti bol na sídlisku zavedený spôsob umiestňovania podľa stanoveného termínu a miesta umiestnenia, už čoskoro si budú môcť obyvatelia objednať kontajner priamo k bytovému domu.


Iniciátormi tejto myšlienky sú poslanci, ktorí pôsobia v občianskom združení Spolu sme Prievidza. Sídlisko Píly sa tak stane už druhým prievidzským sídliskom, ktoré mení systém umiestňovania veľkokapacitných kontajnerov. Od roku 2007 totiž tento systém funguje na sídlisku Kopanice, na ktorom sa zber objemného odpadu zefektívnil a mestu priniesol finančnú úsporu.

,,Výhodou je, že obyvatelia majú kontajner priamo pred domom, nemusia odpad nosiť ďaleko, alebo byť svedkami preplnených kontajnerov. Takisto si môžu dopredu naplánovať napríklad upratovanie okolia alebo spoločných priestorov domu a nečakať na dátum plánovaného pristavenia kontajnera," vysvetlil pre TASR Peter Paulík, ktorý je poslancom Mestského zastupiteľstva Prievidze a predsedom Výboru volebného obvodu číslo II – sídlisko Píly.  

Podľa slov Paulíka odpad do veľkokapacitných kontajnerov vozili aj ľudia z okolitých obcí a často pri nich vznikali čierne skládky, ktoré sa tvorili vtedy, keď bol kontajner preplnený a nebolo doň možné umiestňovať ďalší odpad. V prípade, že majú obyvatelia o pristavenie veľkokapacitného kontajnera záujem, môžu tak urobiť prostredníctvom svojho bytového spoločenstva, ktoré túto skutočnosť nahlási na Mestskom úrade v Prievidzi.

Veľkokapacitné kontajnery slúžia na umiestňovanie objemného odpadu, ktorý nie je vhodné vhadzovať do kontajnerov určených na triedený zber odpadu. Menší odpad by mali ľudia vhadzovať do farebných kontajnerov podľa príslušných komodít a do nádoby na zmesový komunálny odpad. Ako nám povedala Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing spoločnosti ENVI – PAK, do veľkokapacitných kontajnerov nie je vhodné vhadzovať nebezpečný odpad, elektroodpad a stavebný odpad. Tie patria na miesta odberu a zberný dvor.

Autor: (SZ, tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.09.2018
Prievidza začala s realizáciou pilotného projektu podzemných kontajnerov
Samospráva Prievidze začala v týchto dňoch s realizáciou pilotného projektu budovania veľkoobjemných podzemných kontajnerov. Celkovo zabezpečí výstavbu siedmich stojísk s 28 podzemnými kontajnermi na triedený odpad, informoval hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
06.05.2020
Veľkokapacitné kontajnery budú po novom pristavovať trikrát ročne
Veľkokapacitné kontajnery budú v jednotlivých obvodoch Ružomberka po novom pristavovať iba trikrát ročne. Dôvodom sú aktuálne legislatívne zmeny súvisiace so skládkovaním komunálneho odpadu, a tiež snaha vytriediť čo najviac zložiek z komunálneho odpadu.
viac
13.10.2020
Polopodzemné kontajnery pribudli v Košútoch, Ľadovni a Podháji
Nové stojiská polopodzemných kontajnerov pribudli v utorok v martinských mestských častiach Košúty, Ľadoveň a Podháj. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.
viac
28.03.2024
Prievidza chce zabezpečiť revitalizáciu tržnice na sídlisku Píly
Mesto Prievidza plánuje zabezpečiť revitalizáciu tržnice na Trhovej ulici na sídlisku Píly. Prácami bude sledovať sfunkčnenie priestoru, ktorý slúži na predaj sezónneho tovaru. S rekonštrukciou chce začať na jeseň. Informovala o tom primátorka Katarína Macháčková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %