Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.01.2019 11:55

V Rákociho paláci priblížia historické míľniky rozhlasového vysielania


Ilustračná snímka z výstavy v Rákociho paláci


V Krajskom múzeu v Prešove predstavia novú publikáciu „Rozhlasové vysielanie z Prešova v rokoch 1938-1944“. Súčasťou prezentácie bude aj prednáška o napätej spoločenskej situácii v tomto období. Podujatie sa uskutoční v rámci cyklu „Čaj o piatej u Rákociho.


Tradičné, stretnutie sa uskutoční v stredu v priestoroch Rákociho paláca v Prešove. Prednáška je zároveň sprievodným podujatím výstavy „Tu rádio Prešov“, ktorá potrvá do 3. februára 2019.

„Publikácia je zaujímavá nielen pre Prešovčanov. Dôležité odpovede v nej nájdu aj tí, ktorí sa zaujímajú o udalosti druhej svetovej vojny v regióne východného Slovenska,“ prezradil Mgr. Igor Lazorík, odborný pracovník múzea a spoluautor výstavy.

Podľa Lazoríka mali tieto častokrát tragické udalosti celospoločenský dopad. Kniha približuje pôsobenie Slovenského rozhlasu v Prešove v rokoch 1938 až 1944, ale aj pohnuté historické udalosti, ktoré tomuto úseku našich dejín predchádzali.

„Vzácnym hosťom prezentácie bude autor publikácie Ing. Jaroslav Kostrub, ktorý rád zodpovie prípadné otázky publika,“ dodáva Lazorík.

Ďalším hosťom podujatia bude Vladimír Kaleta, ktorý je zberateľ dobových rádioprijímačov. Niektoré z nich tvoria aj súčasť predmetnej výstavy „Tu rádio Prešov“. V poradí 36. Čaj u Rákociho sa uskutoční v stredu 23. januára o 17-tej.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2018
V Rákociho paláci ožije prvé vysielanie Prešovského rozhlasu
V Krajskom múzeum v Prešove si pripomenú 80. výročie rozhlasového vysielania z Prešova. Novú výstavu sprístupnia v Rákociho paláci vo štvrtok 15. novembra. Vystavené exponáty dokumentujú činnosť Slovenského rozhlasu v rokoch 1938 až 1944.
viac
03.04.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví kamene učencov
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať tajomné umenie suiseki. Táto umelecká forma prezentuje kamene nájdené v prírode, ktoré svojím tvarom pripomínajú niečo výnimočné. Výstavu sprístupnia vo štvrtok v Rákociho paláci.
viac
27.08.2019
Krajské múzeum v Prešove pozýva návštevníkov na nočnú prehliadku
Krajské múzeum v Prešove predstaví svoje sídlo netradičným spôsobom. Piatková nočná prehliadka Rákociho paláca bude obohatená o vstup do pivníc, ktoré nie sú súčasťou bežnej prehliadky a v ktorých mala šľachta uskladnené kvalitné tokajské vína.
viac
05.06.2020
V Rákociho paláci vystavujú unikátne dielo Jána Lazoríka
Krajské múzeum v Prešove predstaví autentické fotografie zberateľa hmotnej a duchovnej ľudovej kultúry šarišského regiónu Jána Lazoríka. Tie svojou témou približujú ťažký život roľníkov na východnom Slovensku ako aj náročnú cestu obilného zrna až k finálnemu produktu, chlebu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %