Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.07.2016 04:40

V rámci cezhraničného projektu s Ukrajinou obnovia lesopark


Kaplnka Blahoslavenej Panny Márie v Hornom Bankove.


Projekt Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FORSOC) prinesie Košičanom vynovený lesopark. Slovensko-ukrajinský projekt zastrešuje Národné lesnícke centrum vo Zvolene. Mestské lesy Košice sú jedným z partnerov.


Regióny východného Slovenska a Zakarpatskej oblasti na Ukrajine patria medzi najlesnatejšie v Európe, majú veľký potenciál pre rozvoj turizmu v lesnom prostredí. "Keďže lesy nepoznajú hranice, práve podpora rozvoja lesnej turistiky ako jedného z nástrojov na zlepšenie slovensko-ukrajinskej cezhraničnej spolupráce je predmetom projektu Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér, ktorý je spolufinancovaný z Nórskych grantov v rámci Programovej oblasti: Cezhraničná spolupráca," uviedol Miroslav Tököly z Mestských lesov Košice.      

Mestské lesy plánujú v rámci projektu a svojho podielového grantu vo výške 113 846 eur obnoviť a doplniť rekreačnú a vzdelávaciu infraštruktúru na území košického lesoparku aj s bezbariérovými úpravami s cieľom sprístupniť ich širšiemu okruhu verejnosti. Predmetom obnovy budú lokality Horný Bankov - kaplnka a piknikové lúčky a lokalita Furča - promenádny chodník," uviedol Tököly.      

Ako ďalej vysvetlil, stavebné práce sa budú týkať hlavne rekonštrukcie a doplnenia siete chodníkov, rekreačných plôch, osadzovania altánkov, stolov, lavičiek, ohnísk, informačných a náučných tabúľ.      

"Predpokladáme, že práce budú sústredené na júl až november 2016. Keďže budú vykonávané v otvorenom, verejne prístupnom prírodnom prostredí, žiadame návštevníkov lesoparku o toleranciu nutných obmedzení a rešpektovanie stavebného značenia počas výstavby. Našou snahou pri plánovaní intenzity a postupnosti prác bude čo najmenej obmedzovať rekreujúcu sa verejnosť," skonštatoval Tököly.      

Hlavným cieľom projektu Národného lesníckeho centra je zníženie existujúcich bariér cezhraničnej spolupráce. Realizuje ho spoločne deväť partnerov. Piati zo Slovenska, traja z Ukrajiny a jeden z Nórska. Ide o subjekty z oblasti verejnej správy, tretieho sektora a súkromnej sféry.      

"Medzi hlavné výstupy projektu bude patriť vzdelávací program zameraný na využívanie lesa na turistiku a lesnú pedagogiku, programy pre mládež, anglický lesný tábor. V rámci infraštruktúry sa vybuduje 15 zážitkových a oddychových objektov pre návštevníkov lesa a osem bezbariérových objektov pre zdravotne postihnuté osoby. Na jednotlivých projektových aktivitách sa zúčastní viac ako 2500 osôb. Počas realizácie projektu sa vytvorí súčasne cezhraničný klaster zameraný na podporu turizmu v lesoch a lesnej pedagogiky," priblížil Tököly.      

Realizácia celého projektu potrvá do 30. apríla 2017. Náklady predstavujú 703 389 eur, z toho celkový grantový nenávratný finančný príspevok je 597 881 eur.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2017
Projektom FORSOC viac otvárame lesy pre verejnosť
Keďže lesy nepoznajú hranice, práve podpora rozvoja lesnej turistiky ako jedného z nástrojov na zlepšenie slovensko - ukrajinskej cezhraničnej spolupráce je predmetom projektu Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FORSOC).
viac
27.10.2020
Mesto Košice začína s opravami chodníkov takmer za 1,5 milióna eur
V týchto dňoch sa v košických mestských častiach (MČ) začína rozsiahla rekonštrukcia chodníkov za necelých 1,5 milióna eur. Obnoviť plánujú celkovú plochu 30 000 štvorcových metrov. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke.
viac
15.10.2021
V bratislavských mestských lesoch vybudujú nový rekreačný areál na Peknej ceste
V bratislavských mestských lesoch sa začínajú stavebné práce na vybudovaní nového rekreačného areálu v areáli bývalých muničných skladov na Peknej ceste v bratislavských Krasňanoch. Na sociálnej sieti o tom informujú Mestské lesy v Bratislave.
viac
19.03.2024
Mestské lesy obnovili náučný chodník v lokalite Alpinka
Košické mestské lesy v uplynulých dňoch dokončili práce na obnove náučného chodníka Zvedavých myšiek v lokalite Alpinka. Informujú o tom na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %