Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
06.11.2017 01:33

V rámci pilotného projektu pribudnú v meste toalety pre psov


Snímka zdroj: (ecodogtoilet.com).


Na území Handlovej pribudnú toalety pre psov. Projekt spúšťa samospráva v tomto období, po zavedení vertikálneho systému zberu odpadu na sídlisku Mostná ide o druhú aktivitu, ktorá by mala podľa jej zámeru priniesť ekologickejší ráz mestu.


"Je to pilotný projekt, takéto toalety budú osadené v 20 lokalitách mesta Handlová s tým, že uvidíme, ako sa nám to bude rozvíjať. Podstatnou vecou je, že všetky peniaze, ktoré sa vyberú od daňovníkov - majiteľov psíkov, ktorých máme v Handlovej 1800, pôjdu na zabezpečenie týchto služieb," povedala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.       

Toalety pre psov budú mať podľa nej podobu vybudovaného ostrovčeka, ktorý bude vybetónovaný, bude v ňom štrk a v štrku podložie s napusteným feromónom. "Ten pritiahne psíka, aby vykonal potrebu. Budú tam vrecká, lopatky, rukavice. To znamená, že jediné, čo bude musieť urobiť majiteľ psíka, je trochu ho naviesť, aby prišiel do tejto lokality," priblížila.

Výhodou zmluvného vzťahu je, že mesto nebude musieť zabezpečovať služby ako vynášanie nádob, ktoré boli menšie, ozrejmila hovorkyňa. "Táto služba je celkovo outsourcovaná, dodávateľ sa bude starať o prevádzku, zakročí v prípade vandalizmu či doplní chýbajúce rukavice," doplnila.       

"Problémy so psími exkrementmi má Handlová podobne ako iné mestá. Nedá sa to presne špecifikovať," podotkla Paulínyová. 

Službu má samospráva predbežne dohodnutú na jeden rok. Jej dodávateľom bude na základe zmluvného vzťahu Eco Dog Toilet Group, s. r. o., so sídlom v Bardejove. Projekt je patentovaný, mesto tak bude mať toalety len v nájme so všetkými službami.

"V Handlovej sú momentálne aj takí majitelia psov, ktorým momentálne služby vyhovujú. Toto je už vyššia úroveň, ktorú chceme poskytovať, je zameraná na ekológiu. Veríme, že nastane spolupráca, pretože majiteľ psíka je v celom procese zavádzania projektu dôležitý," skonštatovala hovorkyňa mesta.

Systém psích toaliet zaviedli už niektoré európske, ale i slovenské mestá. Podľa informácií baníckeho mesta tam, kde projekt pilotne zaviedli, ho už rozširujú. Pokiaľ sa v meste neujme, systém radnica nastaví inak.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.01.2017
V bratislavskom kraji vyrastie unikátny rodinný park
Nový rodinný park v atraktívnej lokalite, ktorý bude mať zábavno-vzdelávací či oddychovo-rekreačný charakter, bude klásť dôraz na životné prostredie či ekológiu a určený bude predovšetkým pre rodiny s deťmi a mládež.
viac
24.05.2017
V Opatovciach nad Nitrou vybudujú zberný dvor z fondov EÚ
Zvýšenie intenzity a zefektívnenie systému triedeného zberu odpadu chce vybudovaním zberného dvora dosiahnuť samospráva Opatoviec nad Nitrou (okres Prievidza).
viac
12.09.2017
Test ekologickej inteligencie vám pomôže zorientovať sa v odpadoch
Chcete sa aj vy dozvedieť, ako dlho sa komunálne odpady v prírode rozkladajú, ako správne triediť do farebných kontajnerov, čo všetko sa nachádza v našom odpadkovom koši, čo sa deje s odpadom po jeho vytriedení alebo ako je na tom Slovensko s recykláciou a skládkovaním?
viac
20.11.2017
Na sídlisku Mostná spustili projekt vertikálneho zberu odpadu
V Handlovej dnes (20. 11.) dali do užívania polopodzemné kontajnery. Pilotný projekt realizuje samospráva na sídlisku Mostná, kde v rámci projektu vertikálneho zberu odpadu pribudlo 19 takýchto nových nádob. Pilotný projekt vyšiel samosprávu na približne 74 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %