Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
22.03.2019 03:50

V rámci rekonštrukcie osadili zvon z 18. storočia do zvonice kaplnky


Domov seniorov a kaplnka v Šamoríne. Ilustračná snímka: samorin.sk


V súvislosti s prácami zameranými na zvýšenie kapacity domova seniorov v Šamoríne vstúpila renovácia kaplnky pri tomto zariadení do tretej fázy, v zmysle ktorej majú byť odborne zrenovovaný mobiliár a interiérové dekoračné prvky. Momentálne bol zreštaurovaný a osadený zvon z 18. storočia do zvonice.


Ako uvádza samospráva mesta, zvon reštaurovali odborník na odlievanie zvonov a ich opravy Michal Trvalec a jeho syn zo Žarnovickej Huty. Majster s vyše 30-ročnou odbornou skúsenosťou odlieval napríklad i zvon pre Vatikán.       

Ako podotkol Trvalec, zvon podobnej veľkosti, krásne zdobený a v takomto zachovalom stave, nemožno nájsť inde na Slovensku. Predpokladá, že počas druhej svetovej vojny bol zasiahnutý projektilom, dôsledkom čoho mierne praskol. Jeho úplná rekonštrukcia preto nie je možná, bola však z jeho povrchu odstránená korózia a natreli ho ochrannou vrstvou.       

Zvon váži približne 30 kilogramov a mohol byť odliaty v Bratislave alebo v Ostrihome, o čom svedčí aj precíznosť vyhotovenia a jeho bohatá výzdoba. Je vyrobený zo zvonoviny, ktorá pozostáva z 22 percent cínu, zvyšok tvorí meď. Nachádza sa na ňom rok 1784. Reliéf pravdepodobne zobrazuje svätého Urbana, patróna vinohradníkov, debnárov a krčmárov.       

Rekonštruovaná kaplnka bola pôvodne zasvätená svätému Dismasovi, patrónovi umierajúcich. V minulom roku boli vykonané podrezanie a izolovanie vlhkých stien kaplnky, zároveň boli eliminované statické problémy budovy. Hoci kaplnka postavená v roku 1873 nie je zapísaná do registra nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok, pre obyvateľov Šamorína má vysokú hodnotu.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2017
Historický pavilón v žiarskom Parku Štefana Moysesa rekonštruujú
Historický pavilón nachádzajúci sa v žiarskom Parku Štefana Moysesa dostane nový vzhľad. V týchto dňoch prebiehajú na objekte rekonštrukčné práce.
viac
08.06.2018
Pozvánka na 28. ročník športových hier detí z detských domovov
Tento rok sa finále v atletických disciplínach Športových majstrovstiev detí z detských domovov - Športové majstrovstvá s Nestlé, bude opäť konať v Čilistove (Šamorín). Deti sa tu súťažne stretnú v dňoch 13 .- 14. 6. 2018 v areáli športového rezortu Element resort.
viac
16.09.2018
V Šamoríne rekonštruujú fasádu radnice z vlastných zdrojov
Samospráva mesta Šamorín sa po niekoľkých pokusoch o získanie dotácie z rôznych fondov rozhodla zrekonštruovať fasádu radnice na Hlavnej ulici z vlastných zdrojov.
viac
14.10.2019
Bývalá cirkevná škola v Brzotíne sa zmení na detský domov, budujú ho len z darov
Detský domov i priestor pre komunitu veriacich vznikne po rekonštrukcii bývalej cirkevnej školy v Brzotíne pri Rožňave. Ako TASR prezradil Róbert Mudi, farár cirkevného zboru Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku v Brzotíne, objekt by chceli sprevádzkovať v najbližších rokoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %