Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
20.06.2017 09:55

V rokline Kyseľ v Slovenskom raji pribudol nový ferratový chodník


Snímka zdroj: (tasr).


Roklina Kyseľ v Slovenskom raji, ktorú vlani v auguste po 40 rokoch otvorili, je po viac ako sedemmesačnej uzávere opäť prístupná pre turistov. Novinkou tohtoročnej sezóny je stometrový ferratový chodník v spodnom úseku pri nástupe.


"V spodnej časti, kde sa išlo priamo riečišťom, pribudlo 100 metrov nového ferratového chodníka. Návštevník sa môže rozhodnúť, či pôjde chodníkom alebo korytom rieky," povedal riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil. Vlani turisti museli prejsť cez potok, respektíve keď to bolo možné, skákali po kameňoch. Ako priblížil Dražil, okrem ferraty, teda zabezpečenej cesty vybavenej istiacimi lanami a železnými stúpačkami, správa národného parku nevytvárala na zvyšnom úseku rokliny chodník. "Nechali sme na ľuďoch, nech si cestu vytvoria. Ak sa nám tá cesta nezdala, tak sme ju upravili a teraz sme ich priamo naviedli, kadiaľ majú ísť," vysvetlil.      

Roklina je otvorená od 15. júna do 31. októbra, od novembra platí v tomto úseku Slovenského raja sezóna uzávera. Na absolvovanie ferraty musia mať turisti ferratový set s tlmičom pádov, prilbou a protišmykovú obuv. Vstup do rokliny je povolený len s platným lístkom, ktorý vydáva Štátna ochrana prírody SR a Správa Národného parku Slovenský raj. "Neodporúčame vstup deťom najmä pod desať rokov, ale na druhej strane im to ani nezakazujeme. Ferrata je určená najmä pre dospelých. Rodičia musia zvážiť, či ich so sebou vezmú alebo nie," apeloval riaditeľ.      

Časť národného parku bola pre turistov uzatvorená po ničivom požiari v 70. rokoch minulého storočia. Roklina patrí do zóny A, teda je najprísnejšie chráneným územím národného parku. "Vlani nás prekvapila návštevnosť. Za necelé tri mesiace prešlo roklinou viac ako 3000 ľudí, takže aj tohto roku očakávame, že to bude ťahák národného parku," poznamenal Dražil.       

V Slovenskom raji sa v tomto roku zamerali na prácu s deťmi. V sídle správy národného parku v Spišskej Novej Vsi vybudovali nový ekodvor. "V Podlesku budeme koncom júna otvárať mini náučný areál pre deti. Bude tam aj informačný panel v slovenskom a anglickom jazyku," priblížil Dražil. Okrem toho správa národného parku pracuje v priebehu celého roka na údržbe zariadení či informačných tabúľ.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Potulka mestom Revúca predstaví významné historické pamiatky
Spoznať významné pamiatky a zaujímavé historické miesta jednej z metropol Gemera trochu inou formou než doteraz môžu turisti vďaka sérii podujatí Potulka mestom Revúca.
viac
21.09.2017
Počas letnej sezóny navštívilo Slovenský raj viac turistov ako vlani
Počas ešte stále prebiehajúcej letnej turistickej sezóny navštívilo Národný park Slovenský raj zhruba 127 000 ľudí. V porovnaní s uplynulým rokom ide o nárast o viac ako 3000 ľudí. Potvrdila to starostka obce Hrabušice Jana Skokanová.
viac
11.11.2020
Pre obchádzkovú trasu na Muráni platí nový harmonogram pre prejazd
Súčasťou rekonštrukčných prác na poškodenom úseku cesty medzi Muráňom a Prednou Horou je aj úprava obchádzkovej trasy, ktorá vedie cez Národný park Muránska planina. Spoločnosť Skanska SK už s prácami začala, do ich ukončenia platí na obchádzke nový harmonogram prejazdu.
viac
23.07.2021
Nový vodný park na Liptove
Letná sezóna priniesla na Liptov novinku v podobe ďalšieho vodného parku. Najväčší slovenský vodný park na drevenej konštrukcii je zasadený do príjemného podhorského prostredia Nízkych Tatier a dopĺňa komplex Demänová Rezort na začiatku Demänovskej doliny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %