Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
28.04.2017 05:07

V Šali od začiatku apríla poskytujú novú sociálnu službu


Ilustračná snímka.


Nízkoprahové denné centrum otvorili v budove krízového centra na Partizánskej ulici vďaka úspešnému zapojeniu sa do Národného projektu Podpora vybraných sociálnych služieb krízovej intervencie na komunitnej úrovni.


Krízové centrum v Šali funguje od novembra 2016. Jeho súčasťou je útulok, nocľaháreň a od začiatku apríla tu pribudlo aj nízkoprahové denné centrum. V centre sa bude poskytovať sociálna služba fyzickej osobe v nepriaznivej sociálnej situácii, ktorou je jej ohrozenie sociálnym vylúčením alebo obmedzenie schopnosti spoločensky sa začleniť a samostatne riešiť svoje problémy. Cieľovou skupinou sú najmä fyzické osoby s osobitnými potrebami – najmä ľudia bez domova z dôvodu duševných porúch, straty pracovných návykov, staroby, nepriaznivého zdravotného stavu, opustenosti, alkoholizmu či toxikománie.

Pracovníci centra poskytnú týmto ľuďom sociálne poradenstvo a pomoc pri uplatňovaní práv a právom chránených záujmov. V Nízkoprahovom dennom centre sa vytvárajú aj podmienky na výdaj stravy alebo potravín a na vykonávanie nevyhnutnej základnej osobnej hygieny.

Nízkoprahové denné centrum je v prevádzke počas pracovných dní od 8. do 18. hodiny. „Personálne bude obsadené tromi zamestnancami v pracovnej pozícii odborný garant, odborný pracovník a prevádzkový pracovník. Náklady na jeho prevádzku budú hradené na základe uzatvorenej zmluvy o spolupráci s Implementačnou agentúrou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR,“ informovala hovorkyňa mesta Alexandra Szabová. Cieľom poskytovanej sociálnej služby je sociálna inklúzia prijímateľov s osobitnými potrebami, poskytovanie služieb s využitím metód sociálnej práce, napojenie na existujúce projekty terénnej sociálnej práce, ochrana verejného zdravia a poriadku, realizácia opatrení komunitného plánu sociálnych služieb. Zariadenie podľa A. Szabovej poskytuje sociálnu službu, ktorá je pre fyzickú osobu ľahko dostupná, uľahčuje jej kontakt so sociálnym prostredím a poskytuje sa v jej prirodzenom prostredí.

Obecné noviny č. 15-16/2017 str. 25.

Autor: (msú, tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2017
Nocľaháreň pre núdznych v Seredi končí
Trnavská arcidiecézna charita (TaRCh) i združenie STORM, ktorí sa venujú ľuďom v núdzi, bezdomovcom a ďalším ohrozeným skupinám v Seredi, dostali od mesta výpoveď z priestorov. Obe organizácie mali zázemie v budove bývalej školy na Garbiarskej ulici, ktorú ide radnica prenajať.
viac
02.04.2020
Mesto Myjava prijalo opatrenia v sociálnych zariadeniach
Mesto Myjava prijalo vo svojich sociálnych zariadeniach viacero opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Zvýšenú pozornosť venuje nízkoprahovým zariadeniam, ako sú nocľahárne, útulky či ubytovne pre bezdomovcov.
viac
03.04.2020
V Trenčíne zrekonštruujú za 470 000 eur nocľaháreň a nízkoprahové centrum
Trenčín získa nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 447 000 eur. Za tieto peniaze zrekonštruuje budovu na Nešporovej ulici, kde dnes sídli Nocľaháreň a Nízkoprahové denné centrum.
viac
11.01.2021
Trenčín zrekonštruuje nocľaháreň pre bezdomovcov a nízkoprahové centrum
Mesto Trenčín chce zrekonštruovať a zmodernizovať objekt nocľahárne a nízkoprahového denného centra. Výzvu na predkladanie ponúk zverejnila trenčianska radnica vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %