Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.07.2019 09:05

V Šamoríne obnovia židovský cintorín s podporou TTSK


V židovskom cintoríne v Mliečne sa nachádzajú aj pamiatky niekdajších obyvateľov Šamorína, ktorý zahynuli v koncentračnom tábore Auschwitz. Mesto Šamorín.


Židovský cintorín v Šamoríne budú revitalizovať z finančných prostriedkov Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) v hodnote približne 28-tis. eur. Išlo o výzvu na podporu projektov regionálneho rozvoja, pričom obnovu by chceli zrealizovať ešte tento rok.


Informoval o tom primátor Šamorína Csaba Orosz.  „Minulý týždeň to bolo vyhodnotené a odsúhlasené. Dostali sme financie na obnovu oplotenia a vyčistenie cintorína, pretože bol veľmi zanedbaný. Viac ako desaťročie sa o cintorín nikto nestaral. V časti Šamorín – Mliečno je väčší židovský cintorín, ktorý sme za mestské peniaze vyčistili, ale o túto mestskú časť sa nikto nestaral dlhé roky. Cintorín by sme chceli otvoriť a zachovať jeho dôstojnosť,“ doplnil primátor.       

Najstarší hrob na spomínanom cintoríne pochádza z roku 1898, posledný pohreb sa na tomto mieste konal v roku 1944. Preto sa tu nachádza iba 56 náhrobkov, z toho 17 patrí ruským vojnovým zajatcom židovského pôvodu, ktorých na cintoríne pochovali počas prvej svetovej vojny.       

V rámci revitalizácie cintorína išlo o jeden z najlepších projektov, ktoré poslanci TTSK schválili. Výzva bola spustená prvýkrát práve v tomto roku. Komisia zložená z poslancov zastupiteľstva a nezávislých odborníkov posudzovala spolu 46 žiadostí. Osemčlenná komisia hodnotila nezávisle od seba každú žiadosť osobitne v elektronickom systéme a na základe prideleného bodového hodnotenia všetkých hodnotiteľov bolo zostavené poradie projektov. Celkovo bolo podporených 21 projektov v hodnote 500.000 eur.

Okrem  revitalizácie židovského cintorína v Šamoríne podporil TTSK napríklad rekreačnú oblasť pri Kunovskej priehrade, Nyaryiovský kaštieľ v Sobotišti, kde sa budú predávať regionálne produkty, obnovu lesnej železnice na Katarínke, Vydranské farmárske trhy a ďalšie projekty na podporu cestovného ruchu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.09.2018
V Šamoríne obnovujú Mestský vlastivedný dom, na ktorý kraj vyčlenil dotácie
V meste Šamorín obnovujú Mestský vlastivedný dom, na ktorý Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyčlenil dotácie vo výške 159.000 eur. Ide o významnú investičnú akciu.
viac
18.11.2020
Z dotácií opravia pamätník holokaustu a ošetria chránené stromy
Na obnovu pamätníka holokaustu a ošetrenie dvoch chránených stromov na brehu Váhu plánuje piešťanská radnica použiť prostriedky, ktoré získala z dotácií.
viac
25.01.2022
Nitra pripravuje projekty za takmer osem miliónov eur
Mesto Nitra pripravuje viaceré projekty zamerané na revitalizáciu verejných priestorov a zelene. Celkové výdavky na osem projektov dosiahnu sumu takmer osem miliónov eur. Podstatnú časť z týchto nákladov chce radnica zaplatiť z európskych fondov.
viac
29.03.2022
TTSK podporí dotáciami 491 projektov organizácií a obcí v každom okrese kraja
Sumu 600 000 eur rozdelí v rámci dvoch dotačných výziev na projekty v oblasti kultúry, športu, sociálnej starostlivosti, zdravotníctva a životného prostredia Trnavský samosprávny kraj (TTSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %