Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
06.09.2018 02:00

V skanzene sa bude dláviť kapusta


Ilustračná snímka


„Surová či kvasená, pre zdravie je stvorená“ – pravdivé heslo, ktoré neklame nikoho z nás a každý to vie. Čo všetko potrebuje gazdiná na spracovanie kapusty a uloženie kapusty do suda, čo všetko sa okolo toho povyvádzalo to Vám priblíži FS Vrabčiar z Krásna nad Kysucou v nedeľu 16. septembra 2018.


Na pódiu pri objekte Krčma z Korne členovia folklórnej skupiny budú prezentovať spracovanie a spôsob nakladania kapusty priamo do suda, obohatený piesňami a humorným rozprávaním. Jesennú nedeľu plnú krásnych zážitkov pre Vás pripravilo Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj.

 Starí Rimania na ňu nedali dopustiť a kapustu považovali za všeliek. Dokonca verili, že jej šťava zmierňuje príznaky opitosti. Kapusta má však aj mnohé iné klady, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Vedeli ste napríklad, že pomáha proti demencii a má dvakrát viac vitamínu C ako majú citróny. Pestovali ju i Kelti a od nich sa to naučili Slovania, ktorí zistili, že kapusta sa dá nakladať. Pre jednoduchú úpravu a dlhú skladovateľnosť sa veľmi rýchlo stala jednou z hlavných zložiek potravy. Kapusta sa postupne šľachtila a dnes si môžeme pochutnávať na mnohých odrodách bielej a červenej kapusty. Medzi najbežnejšie druhy patrí hlávková kapusta, potom je to čínska a pekinská kapusta.

Autor: Darina Hnidková, Kysucké múzeum v Čadci


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2016
Čarovné dni vianočné...
V nedeľu 11. decembra 2016 si môžu návštevníci poslednýkrát v tomto roku vychutnať zimnú prírodu v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka.
viac
08.08.2018
Plody najkrajšie - Skanzen Vychylovka - Nová Bystrica
Prezentácia ľudových piesní, tancov a ľudovej hudby v podaní tých najvzácnejších a najkrajších plodov - detí
viac
17.05.2019
Remeslo má zlaté dno - tkanie na krosnách
Medzi staré remesla patrí aj tkáčstvo, ktoré sa prezentuje aj v súčasnosti. Ak má niekto záujem vyskúšať si tkať na krosnách tak musí navštívi Skanzen Vychylovka - Nová Bystrica.
viac
02.09.2019
Sladká nedeľa v Skanzene Vychylovka
Kulinárska turistika sa vo svete stáva čoraz populárnejšou. Kto „zabrúsi“ do Vychylovky, ochutná nielen chutné sladké dobroty, ale aj kus kysuckej minulosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %